Keresztény farsang Nino Machaidzéval az M5 HD műsorán

A tavaly februári gálaestet vasárnap este sugározza a kulturális csatorna

Első ízben lépett fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán, Nino Machaidze 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az évente megrendezett tematikus estélyre ebben az évadban is az Erkel Színházba várta közönségét az intézmény.

A 2014-es Ezüst Rózsa Bált Richard Strauss operájának, A rózsalovagnak ajánlották, 2015-ben a Faust-téma, 2016-ban Shakespeare-művek dominálták az eseményt, a 2017-es „Magyar évad”-estélyt pedig Háry János teremtő képzeletének rendelte alá a gálaest alkotóstábja. 2018-ban – a korszerűsítés alatt bezárt Operaház miatt immár az Erkel Színházban – „A Ring gyűrűi”-szezon a gyűrű-tematikára helyezte a hangsúlyt, a 2019-es farsangi est pedig Puccinivel és az ő Itáliájával volt átitatott.

Nino Machaidze (fotó: Anna Barbera)

A Keresztény Évadban olyan vonatkozású – nem kis részben vidám! – epizódok kerültek a programba, amelyek az európai opera- és balettkultúra zsidó–keresztény gyökereiből táplálkoznak, és/vagy az ókori görög és római kultúrával is gazdagodtak. Kasarova, Gheorghiu, Domingo, Benedikt és D’Arcangelo, valamint Alagna és Kurzak, továbbá Joncseva után a grúz szoprán, Nino Machaidze a farsangi estély fővendége.

Az esten, melyet Almási-Tóth András művészeti igazgató és Solymosi Tamás balettigazgató állított színpadra, valamint Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényelt az Operaház Zenekara és Énekkara élén, Boncsér Gergely és Kálmándy Mihály is színpadra lép, akik A lombardok, a Bánk bán és a Tosca, egy-egy, a Keresztény Évad tematikájába illeszkedő áriáját adják elő, míg az Opera Énekkar az Otello Tűzkarában és a Mefistofele Prológjában működik közre. Az idei gálán kiemelt szerephez jutott a Magyar Nemzeti Balett, amely Haydn A teremtés című oratóriumának nyitányára Rujsz Edit, ifj. Johan Strauss Éljen a magyar! című polkájára pedig Venekei Marianna koreográfiáját mutatja be, de bravúros részletek láthatók A diótörőből is. A balettszámokban közreműködik Melnik TatianaLeblanc GergelyMajoros BalázsCarulla Leon JessicaFelméry LiliPokhodnykh EllinaBalázsi Gergő Ármin és Timofeev Dmitry, valamint a Magyar Nemzeti Balett tánckara. Ugyancsak felléptek a gálán a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei, akik Mráz Kornélia és Vetési Adrienn koreográfiáit mutatták be Csajkovszkij, Schubert és a Taalbi Brothers műveire.

A gálaest felvételét május 23-án, vasárnap este 22:05-től sugározza az M5 HD csatorna.

MTVA / Magyar Állami Operaház / Opera-Világ
Fotó: Anna Barbera