Nyári operaválogatás és nyereményjáték

Az elmúlt évek Metropolitan-közvetítéseinek öt népszerű előadása lesz látható a nyár folyamán az Uráni Nemzeti Filmszínházban

A nyári operaválogatás július 8-án a Traviata vetítésével veszi kezdetét. Natalie Dessay ezzel a darabbal, a tragikus sorsú kurtizán, Violetta szerepében debütált a Metben. Willy Decker újszerű, modern jelmezekkel és díszletekkel színre vitt rendezésében partnerei Matthew Polenzani és Dimitrij Hvorosztovszkij lesznek.

Violetta és Alfréd: Natalie Dessay és Matthew Polenzani (fotó: Marty Sohl)
Violetta és Alfréd: Natalie Dessay és Matthew Polenzani (fotó: Marty Sohl)

Július 22-én újra Natalie Dessay énekli a főszerepet, ezúttal Donizetti kétfelvonásos vígoperájában, Az ezred lányában. Partnere a darabban a bel canto koronázatlan királya, Juan Diego Flórez, aki nem rest hosszú utat megtenni – és kilenc magas C-t kiénekelni –, hogy elnyerje kedvese szerelmét.

A Met nyári válogatásában augusztus 5-én egy hazai vonatkozású darab, Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettje képviseli a könnyedebb műfajt, a primadonna napjaink egyik legismertebb szopráncsillaga, Renée Fleming.

Hanna: Renée Fleming (fotó: Ken Howard / Metropolitan Opera)
Hanna: Renée Fleming (fotó: Ken Howard / Metropolitan Opera)

A sorozat következő előadása az Aida 2009-es Met-produkciója augusztus 19-én, amelyet először láthat az Uránia közönsége. Verdi klasszikus művének címszerepét az olasz operák drámai szoprán szerepeiben sikert sikerre halmozó Violeta Urmana énekli, Radamesként a dél-afrikai születésű drámai tenor, az olasz és német operákban egyaránt kimagasló hangi teljesítményt nyújtó Johan Botha lép színpadra.

A nyári válogatást az operatörténet egyik legnépszerűbb darabja, a Carmen zárja szeptember 9-én, az Olivier-díjas Richard Eyre rendezésében. Bizet tragikus sorsú, kacér hősnőjének történetét a kivételes kisugárzású lett mezzoszoprán, Elīna Garanča kelti életre, Don José szerepében Roberto Alagna repertoárjának egyik legsikeresebb alakítását nyújtja.

Az előadásokra szóló jegyekért – hagyományainkhoz híven – idén nyáron is folytatódik nyereményjátékunk; az első forduló holnap veszi kezdetét.

Bővebb információ az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján található.

Fotók: Ken Howard, Marty Sohl / Metropolitan Opera