Nagyszombattól húsvét hétfőig látható Az aranyműves boltja

Karol Józef Wojtyła verses dialógusát a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal koprodukcióban mutatja be az Operaház

Az Erkel Színház „otthonául” szolgáló tér névadója komoly irodalmi munkák szerzője, és erősen kötődött a színház világához: a későbbi II. János Pál pápa egyetemi évei alatt irodalmi esteket szervezett, több színjátszó társulatnak tagja, vezetője volt. Az aranyműves boltja című 1960-as verses dialógusának középpontjában három pár áll, akik jegygyűrűért mennek az aranyműves boltjába. A filozofikus szöveg a párok történetének bemutatásán keresztül járja körül a szeretet és a házasság szentségének témáját. Az Opera előadásában a lengyel „drámaíró” mellé a Wojtyłával barátságot ápoló, mindig különleges hangzásvilágot létrehozó, a közelmúltban elhunyt kortárs lengyel zeneszerzőt, Krzysztof Pendereckit hívják társul az alkotók, hogy művei kísérjék a prózai színészek játékát.

Jelenet az előadásból (fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

A három idősíkon játszódó mű egymásba fonódó monológokon keresztül adja ki három pár történetét, rajtuk keresztül beszél az emberi kapcsolatok sokféleségéről és változékonyságáról, a választás lehetőségéről, az összetartozás és a szeretet fontosságáról.

A produkciót a Magyar Állami Operaház a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal koprodukcióban mutatja be. Rendezője Szikora János, zenei vezetője Dobszay Péter. A szereplők: Tóth Ildikó, Gáspár Sándor, Kovács Tamás, Varga Gabriella, Ballér Bianka.

A „videótanulmány egy készülő előadáshoz” alcímű előadás ingyenesen elérhető április 3-án (nagyszombaton) 19 órától április 5-én (húsvét hétfőn) éjfélig az Operaház Facebook oldalán és az Origo.hu oldalon.

Magyar Állami Operaház / Opera-Világ
Fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház