Elhunyt Busa Tamás

Az Operaház népszerű művésze hatvanhat éves volt

Koronavírus-fertőzésben elhunyt Busa Tamás, a Magyar Állami Operaház állandó vendégművésze – jelentette be az orgo.hu-n írt búcsúlevelében Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója. A baritonista hatvanhat éves volt.

Busa Tamás 1955-ben született Csongrádon. Előbb hangszeres tanulmányokat folytatott, s csak ezt követően kezdett énekelni tanulni. Felsőfokú énektanulmányait 1990-ben, Szegeden fejezte be, ebben az évben lett a Szegedi Nemzeti Színház szólistája. A Magyar Állami Operaházban 1992-ben debütált beugrással: Marcellót énekelte a Bohémélet két előadásán. 1997-ben tért vissza a Falstaff Fordjaként, ettől kezdve 2019-ig csaknem 700 előadáson lépett fel. Lírai és buffo bariton szerepektől kezdve buffo basszus szólamokig, főszerepektől karakterszerepekig terjedt rendkívül széles repertoárja – a Háry Jánosban például kezdetben a címszerepet, később (utolsó előadásainak egyiként is) már Marci kocsist formálta meg.

Busa Tamás (fotó: jegy.hu)

„Megtört szívvel búcsúzom az operások nevében Tamástól, a nagyszerű művésztől, a barátságos embertől, egy nagyon nagy család fejétől, aki tőlünk is, de onnan aztán tényleg döbbenetesen fog hiányozni. És mivel az a fajta művész volt, aki nem taposott érdemrendekért, és allűrmentes szolgálata nem is vívta ki soha a díjesőt – csak nekem volt szerencsém különösen erős és gonddal viselt szövegmondását Melis-díjjal jutalmaznom az intézmény kebelén belül –, ezennel itt, az Opera vezetése részéről felterjesztem arra, amire én tudom: az Opera örökös tagjainak sorába, mint azt a művészt, aki az egész magyar operajátszást ugyanolyan szeretettel és hivatástudattal szolgálta. Posztumusz, sajnos. Annyira sajnálom” – írta búcsúztatójában Ókovács Szilveszter.

Magyar Állami Operaház / Origo / Opera-Világ
Fotó: jegy.hu