Modernkori Rameau-bemutató a Tavaszi Fesztiválon

A Polümnia ünnepei április 6-án hangzik fel a Művészetek Palotájában, Véronique Gens közreműködésével

Véronique Gens (fotó: Marc Ribes / Virgin Classics)
Véronique Gens (fotó: Marc Ribes / Virgin Classics)

2014-ben a késő barokk egyik legjelentősebb komponistája és zenetudósa, Jean-Philippe Rameau halálának 250. évfordulójára (1683-1764) emlékeznek világszerte. Az esemény célja, hogy a zeneszerző munkássága a lehető legszélesebb körben ismertté váljon. Magyarországon a Budapesti Tavaszi Fesztivál záróprogramjaként kerül bemutatásra Rameau Polümnia ünnepei című opera-balettjének modernkori feldolgozása. Ezt a barokk zenei ritkaságot, amely a XV. Lajos uralkodása alatt virágzó művészeti élet előtt állít emléket, a 18. század óta nem játszották teljes egészében. Vashegyi György karmester, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus alapítója kezdeményezésére modernizálták a művet, hogy aztán újra a közönség elé kerülhessen.

Rameau 1745-ben keletkezett opera-balettje, a Polümnia ünnepei megírására maga XV. Lajos király adott megbízást a franciák fontenoy-i csatában aratott győzelme után. A háromrészes mű nem összefüggő történetet jelenít meg a színpadon, hanem minden felvonás egymástól független ünnepi játék. A prológusban a győzelem emlékére a Művészetek szobrot állítanak XV. Lajosnak, míg a Múzsák a király dicsőségét zengik, míg a felvonásokat Polümnia, a lírai költészet múzsája vezeti fel a győzők szórakoztatására.

A bemutató a Versilles-i Barokk Zenei Központtal együttműködésben valósul meg, így az előadók között olyan nemzetközi sztárokat köszönthetünk, mint t Véronique Gens-t, a világhírű barokk szopránénekest, vagy Mathias Vidalt, aki legutóbb Glyndebourne-ban énekelt Rameau-szerepet. Az április 6-i előadáson a világsztárok a Vashegyi György vezette Orfeo Zekekarral és Purcell Kórussal lépnek fel.

Bővebb információ a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Művészetek Palotája honlapján