Bájital kis dózisban

Az Operácska-sorozat újabb darabja Miskolcon – VONA ILDIKÓ tudósítása

Nemorino és Dulcamara: Hajdú András és Tóth János (fotó: Dobos Klára)
Nemorino és Dulcamara: Hajdú András és Tóth János (fotó: Dobos Klára)

A Miskolci Nemzeti Színház tavaly indította el operabeavató sorozatát Operácska címmel. Az új kezdeményezés hamar népszerűvé vált a gyerekek körében, mivel a szereplők mindig a gyerekek nyelvén mesélték el a történetet. Az előadások folyamán a zenekar és az énekesek mellett még egy mesélő bevonására is sor került, sőt olykor kórus és táncosok is segítették a cselekmény megértését.

A miskolci színház célja az opera műfajának megszerettetése és a tudás játékos formában történő gyarapítása. Az alkotók igyekeznek egy kis énekeltetéssel, táncoltatással, színjátékkal interaktívvá tenni a produkciót, és lehetőséget nyújtani, hogy a fiatal közönség bekapcsolódhasson a történetbe, részese lehessen az előadásnak.

Az idei évadban Bizet Carmenje és Verdi Rigolettója már sikert aratott egyszerűsített formában, a harmadik és egyben utolsó Operácska-bemutatóra, Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájának premierjére április 2-án került sor. Az eredetileg két felvonásos darab ezúttal egyórányi zenére lett csökkentve, az énekesek közül pedig csupán a négy főszereplő látható a színpadon. Nemorinót Hajdú András, Adinát Baranyai Anett, Belcorét Kolozsi Balázs előadásában láthatja-hallhatja a fiatal közönség. Dulcamarát Tóth János személyesíti meg, aki külön feladatot is ellát: Mesélőként segíti az opera cselekményének megértését. A premiert követően áprilisban még néhányszor lesz megtekinthető a produkció. A miskolci színház zenekarát Philippe de Chalendar vezényli, az előadás rendezője: Tóth János.

Fotó: Dobos Klára / Miskolci Nemzeti Színház