Magyar évad az Operában

2500 program és rengeteg operakülönlegesség várja a közönséget az új évadban

Magyar évadot tart 2016/17-ben a Magyar Állami Operaház, korábbi játszóhelyein, a májusban megnyíló Eiffel Műhelyház Bánffy Kisszínházában, illetve számos partnerintézményével mutatja be az elmúlt évszázadok magyar operatermésének legjavát.

A premierek sorában találunk magyar művet a 19. század elejéről, Ruzitska József Béla futása című operáját a Kolozsvári Magyar Opera hozza el az Erkel Színházba, míg mellé a fenn nem maradt Pikkó herceg szövegkönyvére készült Orbán György-opera kerül. Mindkét művet Anger Ferenc rendezi és Selmeczi György vezényli.

Az új évad plakátja
Az új évad plakátja

Új Bánk bán-produkció is készül, melyet az évadban még csak Miskolcon lehet majd látni. A rendező Vidnyánszky Attila, a karmester Kesselyák Gergely lesz, a címszerepet László Boldizsár, Melindát Szemere Zita, Petúr bánt Kálmándi Mihály, Gertrudist Németh Judit énekli.

A Székely fonó is színre kerül a Faustot is jegyző lengyel rendező, Michał Znaniecki produkciójában. Az előadást Halász Péter vezényli, a kettős szereposztás főbb szereplői Gál Erika és Schöck Atala, Molnár Levente és Haja Zsolt, Rost Andrea és Rácz Rita lesznek.

Természetesen számos kortárs magyar opera is megszólal, ezek közül talán a legkülönlegesebb Eötvös Péter Szerelemről és más démonokról című darabja lesz a szerző vezényletével, Silviu Purcărete rendezésében. A főbb szerepeket Tetjana Zsuravel, Kovácsházi István, Fodor Bernadett és Boncsér Gergely játssza.

Az új évad plakátja
Az új évad plakátja

Az 1956-os forradalom évfordulójához is több mű kapcsolódik. A kortárs finn zeneszerző, Einojuhani Rautavaara A bánya című műve egy estén kerül színre Varga Judit Szerelem című, Makk Károly filmje nyomán írott operájával. Mindkét előadást Bogányi Tibor vezényli.

Október 23-án kerül színre a Kádár utolsó beszéde (Történelmi áttűnések) című kamaradráma, melynek alapja az egykori pártfőtitkár, Kádár János 1989-ben elmondott utolsó felszólalása. A koncepciót Ókovács Szilveszter jegyzi, a dalok zeneszerzője Ákos.

Bemutatják Gryllus Samu Két nő című „vokális színházát” a Moltopera előadásában, az Operaház Énekarának tagjai Farkas Ferenc A bűvös szekrény című operáját adják elő, Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című művének ősbemutatójában a Budafoki Dohnányi Zenekar a partner. Emellett lesz Hungarian Late Night is Lendvay Kamilló A tisztességtudó utcalány és Mezei Gábor Péter A ravatallal szemben című darabjaival.

Folytatódik az alaprepertoár-darabok megújítása, Verdi Traviatáját Anger Ferenc rendezi, a karmester Pinchas Steinberg, Halász Péter és Madaras Gergely lesz. Violettát Miklósa Erika és Pasztircsák Polina, Alfredót Fekete Attila és Balczó Péter énekli.

Az új évad plakátja
Az új évad plakátja

Donizetti Lammermoori Lucia című műve Szabó Máté rendezésében lesz látható, Kocsár Balázs és Hámori Máté fogja vezényelni, a címszerepet Kolonits Klára és Miklósa Erika, Edgardót Horváth István és Balczó Péter alakítja.

A Don Giovanni esetében ismét egy külföldi produkció kerül az Erkel Színházba, Sven-Eric Bechtolf rendezésében újra láthatjuk Erwin Schrottot. A másik címszereplő Haja Zsolt lesz, a többi szerepben Pasztircsák Polina, Kolonits Klára, Fodor Gabriella, Fodor Beatrix, Sebestyén Miklós és Cser Krisztián lép fel, a karmester Kesselyák Gergely.

A tavalyi A sárga hercegnő-előadással nagy sikert arató Székely Kriszta ezúttal a Pillangókisasszonyt rendezi, az előadás karmestere Kovács János. Sümegi Eszter, Létay Kiss Gabriella, László Boldizsár és Balczó Péter szerepel a produkcióban.

Az új évad plakátja
Az új évad plakátja

Folytatódik a Ring, ezúttal is M. Tóth Géza rendezésében és Halász Péter vezényletével. A Siegfried címszerepét Kovácsházi István, Brünnhildét Sümegi Eszter énekli. Mellettük olyan külföldi művészek működnek közre, mint Jürgen Sacher, Egils Silins és Marcus Jupither.

Még néhány operakülönlegesség szerepel a premierek sorában, Poulenc A kármeliták című darabja először szerepel az Operaház műsorán. A rendező Anger Ferenc, a karmester Christian Badea lesz, Létay Kiss Gabriella, Boncsér Gergely, Fokanov Anatolij alakítja a főbb szerepeket.

Két Mozart-töredék, A kairói lúd és A rászedett vőlegény összeillesztésével jön létre az egyik évad végi premier, Toronykőy Attila rendezésében és Németh Pál vezényletével. Szvétek László, Megyesi Zoltán és Kriszta Kinga fog szerepelni benne.

A Szabad Tér Színházzal együttműködésben a Margitszigeten mutatják be Gershwin Porgy és Bess című darabját, Almási-Tóth András rendezésében. A karmester Dénes István, a főbb szereplők Palerdi András, Pasztircsák Polina és Boncsér Gergely lesznek.

Az új évad plakátja
Az új évad plakátja

A Magyar Évad szellemében ismét repertoáron lesz néhány régebbi előadás is: a Háry János, a Pomádé király új ruhája és a Vérnász, és természetesen a balettelőadások is követik a tematikát, lesz például Bartók TáncTriptichon két új koreográfiával, Vajda Gergely vezényletével. Mindezek mellett újra látható Kovalik Balázs Élektra-rendezése Michael Boder vezényletével, Komlósi Ildikó, Rálik Szilvia és Miksch Adrienn közreműködésével.

Az évad során több neves külföldi vendégművész is megfordul Budapesten, így gálaesten működik közre szeptemberben Jonas Kaufmann (a Simándy József születésének századik évfordulójára rendezett eseményen számos jeles hazai tenor is közreműködik, a jegyárusítást pedig a sztárközreműködő miatt ma kezdi az Operaház), Leo Nucci a Rigoletto címszerepét énekli, Marcello Giordani Cavaradossit, Faustot vezényel Philippe Auguin, Paolo Carignani az Otellót dirigálja, Iréne Theorin a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekarának Wagner-estjén működik közre, Renée Fleming pedig dalestet ad. Az Erkel Színházban koncertezik a Londoni Filharmonikus Zenekar, a Komische Oper Berlin A varázsfuvolát hozza el, Edita Gruberová pedig Donizetti Roberto Devereux című operájában énekel.

Az elmúlt években az Operaház nagy hangsúlyt fektetett fiatal művészek szerepeltetésére, így a karmesterek közül Madaras Gergely (Otello, Traviata) és Hámori Máté (Lammermoori Lucia, Andrea Chénier, Háry János), az énekesek közül Celeng Mária (Don Pasquale, Werther), Sándor Csaba (Don Giovanni – Masetto, Hungarian Late Night, Bohémélet, A varázsfuvola, A szerelmi tilalom, Leánder és Lenszirom), Fodor Bernadett (Szerelemről és más démonokról, Porgy és Bess, A walkür), Szemere Zita (Siegfried, Bánk bán, Bohémélet 2.0, Don Pasquale) és Brickner Szabolcs (A denevér, Werther) lép fel.

Az új évad plakátja
Az új évad plakátja

Ismét lesz OperaKaland, az ősz során a Bohémélet 2.0-t tekinthetik meg a középiskolások, Kocsár Balázs, Dénes István és Szennai Kálmán vezényletével, többek között Boncsér Gergely, László Boldizsár, Horváth István, Sáfár Orsolya, Létay Kiss Gabriella, Bakonyi Anikó szereplésével, tavasszal pedig a Bánk bán lesz látható az Erkel Színházban, ezt Dénes István és Medveczky Ádám vezényli, a főbb szereplők László Boldizsár, Kiss B. Attila, Rőser Orsolya Hajnalka, Miklósa Erika, Kertesi Ingrid és Kriszta Kinga lesznek.

Májusban és júniusban MagyarFeszt-maraton címmel óriási feladatot vállal az Operaház, különböző játszóhelyeiken majdnem ötven magyar művel igyekeznek megismertetni a közönséget. A sorozatban lesznek teljes szcenírozással futó produkciók, hangversenyszerű előadások, valamint filmvetítések is. Ebben a sorozatban tőbb darabot lemezre is rögzítenek, köztük Ligeti, Lajtha, Szokolay és Kodály egy művét. A fesztivál végén René Pape ad áriaestet, melyen az évad tematikájának megfelelően egy Liszt-mű is szerepel.

Az évadbejelentő sajtótájékoztatón az Operaház vezetőségében bekövetkezett változsáról is szó esett, Halász Péter lemondása után Kocsár Balázs lett a megbízott főzeneigazgató, mellette Kesselyák Gergely látja el az első karmesteri posztot.

Az új évadról  és a vásárolható bérletekről részletesebb információ az Operaház honlapján érhető el.