Elhunyt Nikolaus Harnoncourt

A nyolcvanhat éves osztrák karmester néhány hónappal ezelőtt jelentette be visszavonulását

Nikolaus Harnoncourt
Nikolaus Harnoncourt

Nikolaus Harnoncourt 1929-ben született Berlinben. (A család osztrák gyökerű, de Harnoncourt közvetlen felmenői közt cseh és magyar családtagokat is találunk.) Zenei pályafutását a Bécsi Szimfonikusok csellistájaként kezdte 1952 és 1969 között. Ezzel párhuzamosan feleségével, Alice Hoffelnerrel közösen 1953-ban megalapította a Concentus Musicus Wien elnevezésű régizenei együttest, mely úttörőnek bizonyult a historikus előadói gyakorlat terén. A zenekar a következő évtizedek során lemezre rögzítette a barokk és a klasszikus repertoár jelentős részét: elsősorban Monteverdi-, Bach- és Mozart-interpretációik váltak mércévé.

Karmesterként 1970-ben a Scalában debütált Harnoncourt: Monteverdi Odüsszeusz hazatérése című operáját vezényelte. Az operaműfaj a későbbiek során is kiemelkedően fontos szerepet játszott munkásságában: Jean-Pierre Ponnelle-lel közös zürichi Monteverdi-ciklusa (melyet televíziós felvétel is megörökített) nem csak a zenei megvalósítás szempontjából volt kiemelkedő, de a barokk operák színpadképessége mellett is döntő érvnek bizonyult – ma már tudjuk: áttörést jelentett. Zürich a későbbiek során is bázisa volt Harnoncourt operaprodukcióinak; emellett elsősorban a saját maga alapította grazi styriarte fesztiválon, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, valamint a Theater an der Wienben vezényelt operaelőadásokat. Repertoárját tekintve Monteverdi és Mozart művein kívül szívesen kirándult a német koraromantika területére (Schubert, Schumann, Weber operáit lemezre is rögzítette), de vezényelte Bizet Carmenjét, Verdi Aidáját, Gershwin Porgy és Bessét, valamint Smetana Az eladott menyasszonyát is.

A Concentus Musicus Wien mellett gyakran foglalkoztatták a világ vezető szimfonikus együttesei: rendszeres munkakapcsolat fűzte a Bécsi Filharmonikusokhoz (ő dirigálta az együttes 2001-es és 2003-as Újévi Koncertjét), a Berlini Filharmonikusokhoz, az Amszterdami Concertgebouw Zenekarához, valamint az Európai Kamarazenekarhoz. Opera- és oratórium-előadásainak elmaradhatatlan közreműködője volt az Arnold Schoenberg Chor.

A zenetudomány területén is jelentős eredményeket elért dirigens december 5-én, egy nappal nyolcvanhatodik születésnapja előtt jelentette be visszavonulását az aktív muzsikálástól. Március 5-én, családja körében hunyt el.

Forrás: www.harnoncourt.info