Meghirdette évadát a Liceu is

Barcelonában tizennégy operaprodukció várja a közönséget

Barcelonában is színes program várja a 2016/17-es évadban a közönséget, a Liceu tizennégy előadása a klasszikustól a kortársig öleli fel az operairodalmat.

Szeptemberben A varázsfuvola látható a berlini Komische Oper produkciójában, Suzanne Andrade és Barrie Kosky rendezésében. A karmester Antonello Manacorda, a főbb szerepeket Olga Pudova, Dimitry Ivashchenko és Richard Šveda énekli.

Októberben Verdi Macbethjét játsszák, a Genfi Nagyszínházzal együttműködve. Az előadás Christof Loy rendezésében és Giampaolo Bisanti vezényletével tekinthető meg, az első szereposztás főbb szereplői Ludovic Tézier, Martina Serafin, Vitalij Kowaljow és Saimir Pirgu lesznek.

Orendt Gyula
Orendt Gyula

Magyar szempontból a legérdekesebb a novemberi Figaro házassága lesz, amely a Walesi Nemzeti Operával koprodukcióban készül. A rendező Lluís Pasqual, a karmester Josep Pons. A Gróf szerepét Orendt Gyula énekli, a további közreműködők Kyle Ketelsen, Mojca Erdmann, Olga Mykytenko és Anna Bonitatibus lesznek.

Decemberben az Elektra látható, Patrice Chéreau számos operaházban bemutatott rendezésében. Ezt a produkciót is Josep Pons vezényli, a főszerepeket pedig – ahogyan az eredeti bemutatóban – Waltraud Meier, Evelyn Herlitzius és Adrianne Pieczonka énekli.

Januárban a Werther következik, ezúttal a Frankfurti Opera produkciójában. Willy Decker rendezésében a címszerepet Piotr Beczala és Josep Bros, Charlotte szerepét Anna Caterina Antonacci és Nora Gubisch énekli. A karmester Alain Altinoglu.

Február végén kortárs operát kínál a nézőknek a Scalából érkező új produkció, Luca Francesconi Quartett című operája kerül színre. Àlex Ollé, a La Fura dels Baus-társulat tagja rendezi az előadást, vezényelni pedig Peter Rundel fogja. A főszerepekben Robin Adams és Allison Cook látható.

Koncertszerű előadások következnek februárban és márciusban, Vivaldi Teuzzone című darabját Jordi Savall vezényletével adják elő, a főbb szereplők Paolo López, Marta Fumagalli, Sonia Prina lesznek. Massenet Thaïs című operájában Nino Machaidze és Plácido Domingo énekel, a karmester Patrick Fournillier.

Gran Teatre del Liceu (fotó: Barcelona-Home)
Gran Teatre del Liceu (fotó: Barcelona-Home)

Több szereposztásban is műsorra tűzik a Rigolettót tavasszal Monique Wagemakers rendezésében, Riccardo Frizza vezényletével. A címszerepet Carlos Álvarez, Àngel Òdena és Leo Nucci, Gildát Desirée Rancatore és María José Moreno, a Herceget pedig Javier Camarena és Antonino Siragusa alakítja.

Májusban A bolygó hollandit játsszák, a Berlini Állami Opera produkciójában, Philipp Stölzl rendezésében. A karmester Oksana Lyniv, a főbb szereplők Thomas Johannes Mayer, illetve kettős szereposztásban Emma Vetter és Anja Kampe lesznek.

Szintén több operaház, többek között a Metropolitan, a londoni Királyi Operaház és a Bécsi Állami Opera koprodukciójában jön létre Az ezred lánya előadása Laurent Pelly rendezésében. A főszereplők Sabina Puértolas és Javier Camarena, a karmester Giuseppe Finzi.

Júniusban a Don Giovanni lesz látható, ebben a koprodukcióban a Liceu angol, izraeli és amerikai partnerekkel működik együtt. Az előadást Kasper Holten rendezi és Josep Pons vezényli, a címszerepet kettős szereposztásban Mariusz Kwiecień és Carlos Álvarez alakítja, a további főbb szerepekben Eric Halfvarson, Dmitry Korchak, Toby Spence, Miah Persson és Julia Lezhneva látható.

Júliusban A trubadúr kerül színre Joan Anton Rechi rendezésében és Daniele Callegari vezényletével. A kettős szereposztás fontosabb szereplői Artur Ruciński, Marco Berti, Kristin Lewis és Ekaterina Gubanova lesznek.

Az évad végén A víg özvegy hallgatható meg koncertszerű előadásban. A Josep Pons vezényelte esten Angela Denoke, Bo Skovhus, Elena Sancho Péreg és Ben Bliss működik közre.

Részletes szereposztások a Liceu honlapján érhetők el (habár egyes színlapok egyelőre csak spanyolul).