Letartóztatták David Danielst

Nemi erőszak a vád a világhírű kontratenor és férje ellen

Nemi erőszak vádjával letartóztatták David Danielst, a világhírű kontratenort, és férjét, Scott Walterst – adta hírül január 30-án a New York Times. A két férfi tagadja a vádakat.

Danielst és férjét kedd délután tartóztatták le lakóhelyükön, Michigan államban, és a megyei börtönbe szállították őket. Az ellenük felhozott vád nem új keletű: a New York Times már augusztusban beszámolt róla, hogy Daniels felfüggesztette munkáját a Michigani Egyetemen, miután a harminckét éves bariton, Samuel Schultz azzal vádolta meg, hogy Daniels és férje 2010-ben elkábította, majd megerőszakolta őt. Schultz először egy internetes posztban beszélt az esetről, akkor még név nélkül említve „a híres operaénekest és barátját”, akik megerőszakolták. Később a Daily Newsnak adott interjújában meg is nevezte az állítólagos elkövetőket. Hozzátette: reméli, hogy cselekedete másokat is rábír majd, hogy kimondják: #MeToo.

David Daniels Az elvarázsolt sziget című operában (fotó: Ken Howard / Metropolitan Opera)

Matt Hennessy, a gyanúsítottakat képviselő ügyvéd ugyanakkor azt állítja, Schultz éppen a #MeToo mozgalom kínálta figyelem révén szeretne ismertté válni – mivel művészete révén ez nem sikerülhetett volna, ahogy ezzel ő maga is tisztában van. Felhívta a figyelmet arra is, hogy más nem indokolja, hogy Schultz nyolc évet várt arra, hogy előálljon történetével. „Harcolni fogunk ez ellen” – jelentette ki.

David Daniels az utóbbi évtizedek egyik legelismertebb kontratenor énekese, akit a barokk repertoár és azon belül is elsősorban Händel műveinek avatott előadójaként tartanak számon. Magyarországon elsősorban Az elvarázsolt sziget című pasticcio-opera révén vált ismertté, amelyet élőben láthattak a Metropolitan HD-vetítések nézői. A melegségét nyíltan vállaló művész 2014-ben között házasságot Scott Waltersszel.

A nemzetközi komolyzenei életet az utóbbi időben számos szexuális botrány rázta meg – köztük a James Levine, Daniele Gatti vagy a hónap végén Budapesten fellépő Charles Dutoit elleni zaklatási vádak.

New York Times