Lajtha-díj Dénes Istvánnak

A dirigens a komolyzenei újításai és bemutatói elismeréseképpen vehette át a kitüntetést

Dénes István karmester kapta a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját, míg a Magyar Rádió és a kuratórium Lajtha-díját Katona Márta, a Bartók Csatornaigazgatóság szerkesztő-műsorvezetője vehette át az idén Budapesten, a Magyar Rádió Márványtermében tartott keddi ünnepi koncert szünetében.

A díjakat a Lajtha László Alapítvány kuratóriuma nevében Gyurkó Csilla, Lajtha László egyik örököse, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nevében Doncsev András kulturális főszerkesztő adta át.

A díjátadón Dénes István karmester pályafutását felidézve Gyurkó Csilla elmondta: a Budapesten született művész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult zongora és karmester szakon. A Magyar Állami Operaháznál karmesteri tanulmányai alatt Solti György-ösztöndíjat kapott, és így a bécsi zeneművészeti egyetemen tanulhatott tovább. 1987 és 1995 között a Brémai Színház első karmestere, 1995 és 2008 között pedig a Trieri Színház zenei igazgatója volt. Rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaházban és a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein. Állandó meghívott vendég Európa legnagyobb koncerttermeiben zeneszerzőként és karmesterként.

Dénes István és Gyurkó Csilla (fotó: Bruzák Noémi / MTI)
Dénes István és Gyurkó Csilla (fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Gyurkó Csilla elmondta, hogy Dénes István az utóbbi időben számos újdonsággal és bemutatóval hívta fel magára a figyelmet. Újító szándékát reprezentálják a 2000-ben szerzett Nokia-keringő zongorára és a Nokia-keringő zenekarra című művei, amelyek a komolyzene történetében első ízben használják a mobiltelefont. Mint elmondta, zenei tevékenységének középpontjában a romantikus, klasszicista és a korai 20. századi modern zene ötvözete áll.

Doncsev András méltatásában kiemelte Katona Márta pontos, megbízható, lelkiismeretes, rendkívüli zenei tudással, zenetörténeti, zenetudományos műveltséggel rendelkező szerkesztői munkáját, valamint a „bátor kérdéséket feltevő, remek időérzékkel megáldott, kiválóan fogalmazó riporteri tevékenységét”. Mint mondta, Katona Márta tehetségével, tudásával és teljesítményével vált méltóvá a figyelemre és közmegbecsülésre. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen díjátadó ünnepség „zsinórmértékül szolgál az egész közösség számára, megmutatja, hogy a hétköznapok harsány és hivalkodó hősei helyett léteznek még helyek, ahol azokat illeti a tisztelet, akik tenni akarnak valamit, és nem válni valamivé”.

A Lajtha László Alapítvány tevékenységét méltatva hangsúlyozta: „az a közösség képes nagy tettekre, kivételes időkben különleges cselekedetekre, amelyikben vannak, akik tehetségükkel, tudásukkal és teljesítményükkel, vállalt hivatásuk megalkuvást nem ismerő szolgálatával példát mutatnak mindannyiunknak”.

Az ünnepi hangversenyen Balog József zongoraművész a 125 éve született Lajtha László zeneszerző és népzenekutató és Bartók Béla műveiből adott ízelítőt.

A Lajtha László Alapítvány díját minden évben olyan muzsikus, zenetörténész, pedagógus, kiadó kapja, aki sokat tett Lajtha László életművének megismertetéséért, a rádió díját pedig egy olyan rádiós szakember, aki elkötelezett a kortárs zene népszerűsítésében.

Tavaly Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója kapta a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját, míg a Magyar Rádió és a kuratórium Lajtha-díját Terdik László, a Bartók Rádió vezető szerkesztője, az MTVA munkatársa vehette át.

MTI
Fotó: Bruzák Noémi / MTI