Fischer Ádám tiszteletbeli tag lesz Bécsben

A Wiener Staatsoper kitüntetését ma este adják át a világhírű magyar karmesternek

Fischer Ádám (fotó: Lukas Beck)
Fischer Ádám (fotó: Lukas Beck)

Tiszteletbeli tagjává választja a Bécsi Állami Opera (Wiener Staatsoper) Fischer Ádámot – közölte az intézmény vezetése. A kinevezésre a ma esti Don Giovanni-előadást követően kerül sor, melyet a magyar dirigens vezényletével láthatnak az érdeklődők. Fischer Ádám 1980-ban az Otello című művel debütált a Staatsoperben, azóta mintegy 300 alkalommal szerepelt a világhírű operaház színpadán – áll a közleményben.

Fischer Ádámot 2015-ben a bécsi Musikverein is tiszteletbeli tagjává választotta.

A tiszteletbeli tagokat az operaház vezetői és dolgozóinak érdekvédelmi szervezete ajánlja. A címet olyan művészek kaphatják meg, akik az opera műfajával szoros kapcsolatban állnak, a Bécsi Állami Operával szorosan együttműködnek.

2004 óta az elismerő oklevél mellé a kitüntetettek kapnak egy gyűrűt is, amelyet a bécsi Wagner ékszerészmanufaktúra tervezett. A gyűrűt visszamenőleg az 1995-ben kitüntetett Ioan Holender, az operaház korábbi igazgatója, az 1988-ban kitüntetett Plácido Domingo és José Carreras, valamint a 2003-ban tiszteletbeli taggá választott Neil Shicoff operaénekesek is megkapták.

Tavaly Johan Botha dél-afrikai tenornak ítélték oda az elismert, azonban a művész az átadás előtt nem sokkal elhunyt.

Fischer Ádám 2007 és 2010 között a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója volt; 2006-ban megalapította és azóta is művészeti vezetőként irányítja a Budapesti Wagner-napokat. Legközelebbi budapesti fellépéseire is a Wagner-napok keretében, a Müpában kerül sor idén júniusban.

MTI, Opera-Világ