Kaufmann nyitja a bécsi Operabált

Az év egyik legfontosabb társasági eseményének számító bálra február 23-án kerül sor

Jonas Kaufmann fellépése nyitja meg a Bécsi Operabált – jelentették be a szervezők hétfőn. Idén február 23-án tartják az operabált a Bécsi Állami Operaházban. A német sztártenor Georges Bizet Carmen című operájából adja elő a Virágáriát (La fleur que tu m’avais jetée), és Lehár Ferenc A mosoly országa című operettjéből énekli majd a Vágyom egy nő után című slágert.

A Bécsi Filharmonikusok is fellépnek a megnyitón Szemjon Bicskov orosz karmester vezényletével. Újdonság, hogy idén a bál egész területén élőzene lesz. A nagyteremben a Richard Oesterreicher-Big-Band játszik, Viktor Gernot kabaréművész és Carole Alston jazzénekesnő fog énekelni, a galérián pedig jazzklubot rendeznek be.

Az idei Bécsi Operabál elsőbálozóinak tiaráját Karl Lagerfeld francia divattervező álmodta meg. A nyitótáncot Roman Svabek osztrák koreográfus tanította be a 144 elsőbálózó párnak. Svabek 2009 óta az operabál koreográfusa és ceremóniamestere.

Jonas Kaufmann (fotó: Gregor Hohenberg / Sony Music)
Jonas Kaufmann (fotó: Gregor Hohenberg / Sony Music)

Az operabál egész helyszínén dohányzási tilalom lesz érvényben idén, a füstölgők fűtött különtermekben gyújthatnak rá.

Az eseményre mintegy 5500 vendéget várnak. A világ egyik leghíresebb báljára 290 eurótól (mintegy 90 ezer forint) lehet kapni belépőjegyet, de a páholy akár 20 500 euróba (mintegy 6,4 millió forint) is kerülhet. Asztalokat 400 és 1200 euróért (mintegy 130 ezer és 380 ezer forint) lehet foglalni.

Várhatóan csaknem 1,3 millió tévénéző követi majd élőben a nyitóeseményt. Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) este negyed kilenckor kezdi meg a mintegy három órán át tartó élő közvetítést.

A Falstaff című osztrák gasztromagazin különszámot jelentet meg az operabál kulturális jelentőségéről és az este folyamán kóstolható gasztronómiai különlegességekről.

MTI
Fotó: Gregor Hohenberg / Sony Music