Kolonits Klára kapja a Székely Mihály-emlékplakettet

A díj ma kerül átadásra a budapesti Fészek Művészklubban

Kolonits Klára
Kolonits Klára

Kolonits Klára a Székely Mihály-emlékplakett idei díjazottja. A díjat a művész 1963-as halála után „maradandó emlékének megörökítésére” alapította a Fészek választmányi ülése Nádasdy Kálmán, az Operaház és Szirtes József, a Fészek akkori igazgatói aláírásával. A díjat azóta minden évben a Fészek Művészklub és a Magyar Állami Operaház vezetősége ítéli oda az „erre legérdemesebbnek talált énekesnek vagy énekesnőnek” – közölte a Fészek Művészklub kedden az MTI-vel.

A díj „elbírálásánál a művész tehetsége, fejlődése, művészi teljesítménye, emberi magatartása és színházszeretete veendő figyelembe.” A Csillag István szobrászművész tervezte Székely-plakettet először 1964. március 22-én – Székely Mihály halálának első évfordulóján – Ilosfalvy Róbert vehette át.

Kolonits Klára énektanulmányait Schultz Katalinnál kezdte, majd 1995-ben szerzett diplomát Forrai Zsuzsa tanítványaként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola magánének-szakán. 1997-ben a III. Budapesti Nemzetközi Énekverseny 2. helyezettje, a trevisói Toti dal Monte énekverseny különdíjasa, 2000-ben a Magyar Rádió Énekversenyének első díjasa és különdíjasa, 2003-ban a Nemzetközi Haydn Énekverseny 2. helyezettje és különdíjasa volt.

Vendégszerepelt Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Spanyolországban, Dániában, Horvátországban, Szlovéniában, Szlovákiában és az Egyesült Államokban, 2012-2013-ban a Weimari Nationaltheater und Staatskapelle, 2013-14-ben a Linzi Landestheater vendégművésze volt. Művészetének elismeréseként 2005-ben Artisjus-díjat, 2010-ben pedig Liszt Ferenc-díjat, 2013-ban a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese díjat kapott. Az Operaház idei évadában négy szerepet énekelt, a közelmúltban pedig a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Traviata-produkciójában szerepelt. Évadzáró fellépése május 23-án lesz Bellini Capuletek és Montague-k című darabjában az Erkel Színházban.

Forrás: MTI