Átadták az Opera Awards díjait

Kiosztották a londoni székhelyű Opera Awards 2016-os elismeréseit

Május 15-én került sor az operaélet egyik legrangosabb díja, az Opera Awards átadására. Huszonkét kategóriában osztottak díjat.

Az énekesek közül Mariella Devia és Gregory Kunde kapott díjat, a fiatal művészek közül Asmik Grigorian és Stanislas de Barbeyrac. Hasonlóképpen a karmesterek és a rendezők között is osztottak díjat már befutott művészeknek és tehetséges újoncoknak, Gianandrea Noseda és Giacomo Sagripanti, illetve Laurent Pelly és Fabio Ceresa kapta meg az elismerést. Az életműdíjat Brigitte Fassbaendernek adták. Az Opera Magazine olvasóinak közönségdíját Ermonela Jaho kapta.

A díjátadó (fotó: Opera Awards)
A díjátadó (fotó: Opera Awards)

A legjobb operajátszó intézmény a Holland Nemzeti Opera, a legjobb fesztivál a Glyndebourne-i lett. A legjobb kórussal az Angol Nemzeti Opera rendelkezik (amelynek fennmaradása a közelmúltban az állami támogatás csökkentése miatt veszélybe került). A legjobb új produkció a Theater an der Wien Peter Grimes-előadása lett, a legjobb világpremier a Santa Fe Operában bemutatott Cold Mountain, a legjobb újrafelfedezett mű pedig Offenbach Le Roi Carotte című darabja, a Lyoni Opera előadásában.

Díjazták a legjobb felvételeket is, a legjobb CD Donizetti Les Martyrs című darabjából készült, a legjobb DVD pedig Rimszkij-Korszkov Cári menyasszony című operájából. A legjobb szólólemez Ann Hallenberg Agrippina című albuma lett. Kitüntetést kapott az ingyenes közvetítéseket tartó Opera Platform is.

A díjazottak teljes listája az Opera Awards honlapján érhető el.