Kihirdették az Echo Klassik díj nyerteseit

A rangos német zenei díjat több népszerű operaénekesnek is odaítélték

Anna Netrebko: Verdi
Anna Netrebko: Verdi

Hagyományosan augusztusban hirdetik ki az egyik legrangosabb német zenei díj, az Echo Klassik nyerteseit. Az elismerést október 26-án, Münchenben fogják átadni a művészeknek.

Az év énekesnője díjat Anna Netrebko kapta Verdi-lemezéért, míg az év férfi énekese, Piotr Beczała szintén egy Verdi-szerepért, a Metropolitan Opera Rigolettójában nyújtott alakításáért kapta az elismerést. Az év karmestere Yannick Nézet-Seguin lett, Sztravinszkij-albumáért.

Határok nélkül kategóriában díjazták Diana Damrau Forever című albumát, melyen az énekesnő operett- és musicalszerzők darabjait szólaltatja meg. Az év kórusfelvétele a RIAS Kamarakórus Máté-passió lemeze lett, René Jacobs vezényletével.

Az év operafelvétele díjat a Figaro házassága nyerte, a MusicAeterna zenekar előadásában, Teodor Currentzis vezényletével. A 19. századi művek közül Bellini Normája kapta az elismerést, a Cecilia Bartoli főszereplésével kiadott felvételen a La Scintilla Zenekart Giovanni Antonini vezényli.

Az év szólóalbumai között díjazták Jonas Kaufmann Verdi-albumát, Ian Bostridge Britten-dalokat tartalmazó lemezét Antonio Pappano kíséretével, és Miriam Feuersinger Christopf Graupner-kantátafelvételét.

Díjat kapott Masaaki Suzuki és a Bach Kollegium Japan előadásában Bach kantátáinak felvétele, a legjobb DVD-k között pedig Thomas Adès A vihar című operája Robert LePage rendezésében, a szerző vezényletével, valamint Leonardo Vinci Artaserse című operájának Philippe Jaroussky főszereplésével készült kiadványa.

Valamennyi díjazott neve megtekinthető a díj honlapján (bár egyelőre csak a német nyelvű felületen).