Két magyar terv is továbbjutott a Sencseni Operaház tervpályázatán

Mindeközben Kínában ugyanis új operaházat terveznek

Két magyar építésziroda, a ZDA–Zoboki Építésziroda és a Robert Gutowski Architects terve is bekerült a legjobbak közé a kínai Sencseni Operaház tervezésére kiírt nemzetközi tervpályázaton – közölte az ZDA Építésziroda az MTI-vel.

A tizenkétmilliós kínai metropolisz önkormányzata még januárban hirdetett versenyeljárást Sencsen új, tengerpartra megálmodott és a régió jelképének szánt 170 000 négyzetméteres kulturális központjának megtervezésére, amely világviszonylatban az elmúlt évtized egyik legnagyobb kulturális beruházása lesz – olvasható a közleményben.

A kiválasztott tervező feladata lesz, hogy a 17,5 hektáros tengerparti területre megtervezze a Sencseni Operaházat. A kiírás szerint az épületben egy 2300 férőhelyes nagy operaterem, egy 1800 férőhelyes hangversenyterem, egy 800 fős kisebb operaterem, valamint egy multifunkcionális színházterem, kiállításoknak és egyéb rendezvényeknek otthont adó 23 000 négyzetméteres közszolgálati és kulturális tér, 55 000 négyzetméteres garázs és üzemház is helyet kap. A fejlesztés további része még egy 2000 négyzetméteren elterülő, kiszolgáló helyiségeket – irodákat, apartmanokat – magában foglaló épület, valamint egy önálló, 3000 négyzetméteres művészeti szalonépület (urban art parlour) is.

Kína egy másik operai büszkesége: a Pekingi Opera modern épülete

A tervpályázatra többek közt olyan ikonikus építészirodákat hívtak meg, mint az olasz Renzo Piano Building Workshop, a francia Ateliers Jean Nouvel, a spanyol Santiago Calatrava, az amerikai Diller Scofidio + Renfro, vagy a New York-i székhelyű Steven Holl Architects. A meghívottak egyenként 110 000 angol fontnak, a nyilvános felhívás során kiválasztott irodák 66 000 fontnak megfelelő részvételi díjban részesülnek. A végső győztes 330 000 fontot – mintegy 130 000 000 forintot – kap.

A meghívott irodák mellé a nyilvános felhívás keretében benyújtott pályázatok közül tizenkettőt választottak ki – köztük a két magyar irodáét is –, így összesen húsz iroda marad versenyben és vehet részt a kulturális komplexum koncepciótervezésében. Ezt követően először hatra, majd háromra szűkítik a pályázók körét, az összesen négy fordulóból álló nemzetközi versenyeljárás végeredményét a tervek szerint augusztus 14-én hirdetik ki.

A közlemény idézi Zoboki Gábort, a ZDA–Zoboki Építésziroda alapító-igazgatóját, aki szerint Kína nem bevehetetlen birodalom a magyar építészeknek, hiszen a sencseni Nanshan Kulturális Központ megtervezésével már évekkel ezelőtt megvetették a lábukat az országban. Mint kiemelte, már önmagában az hatalmas eredmény, hogy az iroda tervkoncepciója felkerült a szűkített listára.

MTI