Húsvét az interneten

Idén sem kell nélkülöznünk kedvenc ünnepi zeneműveinket

A húsvéti ünnepkörhöz alighanem a legtöbb zenekedvelő számára hozzátartozik néhány olyan emblematikus mű, amely nélkül talán nem is tud ráhangolódni a jeles napokra. Bár idén kultúrafogyasztási szokásaink javarészt áttevődtek az internetre, sok kedves darabunkat így is meghallgathatjuk.

Bár az Opera Parsifal-bemutatójára még várnunk kell, Wagner művét több neves intézmény produkciójában is megtekinthetjük. A Bajor Állami Operaház 2018-as előadása április 13. éjfélig folyamatosan elérhető, Pierre Audi rendezésében a főszerepeket Jonas Kaufmann, René Pape, Christian Gerhaher, Wolfgang Koch és Nina Stemme éneklik, a karmester Kirill Petrenko. Csütörtök éjszaka válik elérhetővé, és pénteken visszanézhető a Metropolitan Opera 2013-as, nagyon hasonló szereposztású Parsifalja, ebben Jonas Kaufmann és René Pape mellett Katarina Dalayman, Peter Mattei és Jevgenyij Nyikityin lép színpadra. Az előadást François Girard rendezte és Daniele Gatti vezényli. De választhatjuk a Bécsi Állami Operaház produkcióját is, mindjárt két változatban: Christine Mielitz rendezésében, Fischer Ádám vezényletével április 9-én, ebben Johan Botha, Stephen Milling, Michael Volle, Angela Denoke  és Boaz Daniel  szerepelnek, április 12-én pedig Alvis Hermanis rendezésében, melynek karmestere Szemjon Bicskov, főbb szereplői pedig Christopher Ventris, Kwangchul Youn, Gerald Finley, Nina Stemme és Jochen Schmeckenbecher. A Berlini Állami Operaház Parsifalja április 10-én látható, ezt Dmitrij Csernyakov rendezte, a karmester Daniel Barenboim, a szereplők Andreas Schager, Anja Kampe, Wolfgang Koch, René Pape és Tómas Tómasson lesznek.

Jelenet a Metropolitan Opera Parsifal-előadásból

Parasztbecsület nélkül sem kell maradnunk: április 12-én a milánói Scala előadásában közvetítik Mascagni művét, természetesen elmaradhatatlan párdarabjával, a Bajazzókkal, a RaiPlay oldalán a felvétel egy hónapig visszanézhető, Okszana Dika, José Cura, Ambrogio Maestri, Luciana D’Intino, Yonghoon Lee és Claudio Sgura éneklik a főbb szerepeket. A Metropolitan Opera kicsit lazább asszociációval a Don Pasqualét adja, amely április 12-én nem sokkal éjfél után kerül fel a honlapra. Az előadás karmestere James Levine, főszereplői Anna Netrebko, Matthew Polenzani, Mariusz Kwiecień, és John Del Carlo.

Koncertközvetítésekben sem lesz hiány, még válogathatunk is a Bach-passiókból. Április 10-én a Zeneakadémia honlapján a János-passiót az Óbudai Danubia Zenekar játssza, a karmester Hámori Máté, a szólisták Szemere Zita, Bakos Kornélia, Rab Gyula, Horváth István, Najbauer Lóránt és Jekl László lesznek, közreműködik a debreceni Kodály Kórus. Április 11-én a Budafoki Dohnányi Zenekar szcenírozott János-passió-előadása tekinthető meg az együttes honlapján és közösségimédia-felületein, a produkciót Gábor Sylvie rendezte, és Hollerung Gábor vezényli, a közreműködők Kálmán László, Cser Krisztián, Kovács István, Horváth István, Szemere Zita, Megyesi Schwartz Lúcia, Földesi Ildikó, a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság lesznek. A Müpa honlapján a Máté-passió látható majd, René Jacobs és az Akademie für Alte Musik Berlin előadásában, közreműködik Sunhae Im, Benno Schachtner, Julian Prégardien, Johannes Weisser, Anja Petersen, Kristina Hammarström, Minsub Hong, Jonathan de la Paz Zaens és a RIAS Kammerchor. Szintén a Máté-passió szerepel a Budapesti Fesztiválzenekar honlapján tartott húsvéti koncertközvetítések műsorán, április 10-én Fischer Iván vezényletével hallgatható meg a mű a Concertgebouw Zenekar előadásában, szólistái Mark Padmore, Peter Harvey, Maria Espada, Renata Arends, Ingeborg Danz, Barbara Kozelj lesznek, közreműködik a Holland Rádió Kórusa és a Holland Gyermekkórus. A koncert április 11-én este is megtekinthető. Április 12-én, 13-án és 14-én este pedig Mahler 2. (Feltámadás) szimfóniáját közvetítik Christiane Karg, Elisabeth Kulman és a Cseh Filharmónia Énekkarának közreműködésével, a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában. A karmester ezen a koncerten is Fischer Iván lesz.

Fisher Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar

Azok sem fognak unatkozni, akik a hagyományosabb médiumokat részesítik előnyben, az M5 csatorna április 11-én késő este Liszt Ferenc Krisztus-oratóriumát sugározza a Staatskapelle Weimar előadásában, a karmester Martin Haselböck, a szólisták Szabóki Tünde, Vörös Szilvia, Horváth István, Kovács István és Sebestyén Miklós, közreműködik a Magyar Rádió Énekkara és Gyermekkórusa. Április 12-én este Mascagni Parasztbecsület és Leoncavallo Bajazzók című operáját sugározza a csatorna, utóbbit a Magyar Állami Operaház Georges Delnon rendezte előadásában, Pinchas Steinberg vezényletével, melynek főszerepeiben Kamen Chanev, Rost Andrea, Alexandru Agache, Szappanos Tibor és Nagy Zoltán hallható. A Bartók Rádióban április 12-én az Aucklandi Filharmonikus Zenekar koncertjét lehet meghallgatni, amelyen Bach és Händel nagyheti témájú műveinek részletei hangzanak el Sofi Jeannin vezényletével.

Minden kedves olvasónknak boldog húsvéti ünnepeket kívánunk!