Újranyitás André Chénier-vel

Umberto Giordano operája látható először az újra megnyílt Erkel Színházban

Umberto Giordano világhírű operájának új bemutatójával nyitja meg nézőterét a védettségi igazolvánnyal rendelkező érdeklődők előtt a Magyar Állami Operaház. Az előadás 2021. május 29-én 19:00 órától látható az Erkel Színházban.

A forradalomnak nincs szüksége költőkre!” – állítólag ez volt a közvádló utolsó mondata, amikor a Forradalmi Törvényszékkel halálra ítéltette André Chénier-t a francia forradalom vérben gázoló éveiben. Umberto Giordano 1896-ban bemutatott verista művében Chénier sorsa túllép a valóságon, és tragikus szerelmiháromszög-történet lesz belőle, ahol a történelem, az árulás és a szerelem vonzásában alakul a hősök élete. Giordano tökéletesen kifejezi zenéjével a francia forradalom alatti Párizs légkörét. Muzsikája egyaránt tartalmazza az elegáns, arisztokratikus táncokat és a népszerű forradalmi dalokat, köztük a La Marseillaise-t, mindemellett a főszereplőket ellenállhatatlan szépségű dallamokkal ajándékozza meg.

Fabio Ceresa Az álarcosbál 2018-as premierje után tér most vissza az Erkel Színházba, rendezése egyszerre idézi fel hőseinek a francia forradalom idején átélt viszontagságait, és kutatja a történelmi átmenetek egyetemes körforgását, ahogy az monarchia, az önkény, a forradalom, a terror, majd a káosz ismét a monarchia feltámadásához vezet. A látványos, a kort sokban megidéző díszleteket és jelmezeket a rendező állandó alkotótársai, Tiziano Santi és Giuseppe Palella tervezték, míg a koreográfiát Mattia Agatiello készítette, akik munkáját Az álarcosbál kapcsán már megismerhette magyar közönség. A premieren a címszerepet László Boldizsár, szerelmét, a költőt bálványozó Maddalena de Coigny grófkisasszonyt Sümegi Eszter, míg az intrikus szolgát, Carlo Gérard-t Kálmándy Mihály alakítja. A további szerepekben Wiedemann Bernadett, Megyimórecz Ildikó, Geiger Lajos, Fülep Máté, Szerekován János és Hábetler András lét fel, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Kocsár Balázs főzeneigazgató dirigálja.

Forrás: Magyar Állami Operaház