Kékszakállú-bemutatóval indul a Salzburgi Ünnepi Játékok operaprogramja

Bartók Béla operáját jövő kedden mutatják be a Felsenreitschuléban

Magyar vonatkozású operabemutatóval indul útjára idén a Salzburgi Ünnepi Játékok öt héten át tartó operaévada: Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásosát jövő kedden, azaz július 26-án mutatják be a fesztivál legtradicionálisabb játszóhelyén, a Felsenreitschuléban. A produkció összesen hat alkalommal kerül még színre, a premiert követően július 31-én, augusztus 2-án, 6-án, 15-én és 20-án.

A közreműködők között ezúttal nem találunk magyar neveket: a címszerepet a finn Mika Kares (aki egy tavaly Grammy-díjra jelölt felvételen is megszólaltatta a szerepet), Juditot a litván Ausrine Stundyte énekli. A produkció karmestere a görög-orosz Theodor Currentzis, aki ezúttal a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar élén vezényli Bartók zenéjét. A rendező a képzőművészként és látványtervezőként egyaránt elismert olasz Romeo Castellucci, aki az elmúlt években több figyelemre méltó operaprodukciót állított színre.

Judit és a Kékszakállú: Ausrine Stundyte és Mika Kares (fotók: Monika Ritterhaus / Salzburger Festspiele)

Bartók egyfelvonásosának ezúttal igazi különlegesség lesz a párdarabja: a Carmina burana című kompozíciójával világsikert aratott, de ennek nyomán sokak által egyműves szerzőként számon tartott Carl Orff (1895-1982) utolsó nagyszabású műve, az 1962 és 1972 között komponált, majd 1981-re végleges formába öntött De temporum fine comoedia. Az ógörög, latin és német nyelvű szövegekre komponált mű ősbemutatója (August Everding rendezésében, Herbert von Karajan vezényletével) az Ünnepi Játékok keretében zajlott le 1973-ban, a mű tehát csaknem ötven év után tér haza Currentzis és Castellucci megvalósításában.

Judit: Ausrine Stundyte (fotók: Monika Ritterhaus / Salzburger Festspiele)

Az Ünnepi Játékok operaprogramja idén is az előző évekhez hasonlóan gazdag: a Bartók- és Orff-bemutató után a fesztivál történetében először színre kerül Puccini Triptichonja Christof Loy rendezésében, Franz Welser-Möst vezényletével; A sevillai borbély Rolando Villazón rendezésében, Gianluca Capuano vezényletével (a Pünkösdi Ünnepi Játékokról átvett produkcióban természetesen Cecilia Bartoli énekli Rosinát); és Janáček Kátya Kabanova című operája Jakub Hrůša vezényletével, Barrie Kosky rendezésében. Lesz két új betanulás is néhány éve bemutatott produkciókból (A varázsfuvola, Aida), valamint két koncertszerű opera-előadás is (Wolfgang Rihm: Jakob Lenz, ill. Donizetti: Lammermoori Lucia). A Bécsi Filharmonikusok több koncertjének műsorán is szerepelnek operajelenetek: Riccardo Muti a Mefistofele Prológusát, Daniel Barenboim pedig a Sámson és Delila II. felvonását, majd a Parsifal II. felvonását vezényli.

A Salzburgi Ünnepi Játékok számos eseményét az ORF rádió- és televíziócsatornái élőben vagy felvételről közvetítik.

Salzburger Festspiele / Opera-Világ
Fotók: Monika Ritterhaus / Salzburger Festspiele