Eötvös-bemutató az Operaházban

A világhírű magyar zeneszerző A szerelemről és más démonokról című operáját pénteken láthatja először az Ybl-palota közönsége

Eötvös Péter (fotó: Emmer László / Magyar Állami Operaház)
Eötvös Péter (fotó: Emmer László / Magyar Állami Operaház)

Vallási intolerancia, démoni megszállottság és tiltott szerelem – évadának egyik legizgalmasabb bemutatójára készül az Opera. A darab a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez Del amor y otros demonios című regénye alapján íródott a Glyndebourne Festival Opera és a BBC felkérésére. A többnyelvű – az angol mellett joruba, latin és spanyol elemekből felépített – szövegkönyvet a Márquez-könyv alapján Hamvai Kornél alkotta meg. A magyarországi bemutató nemzetközi alkotócsapat által jön létre, a színrevitelt Silviu Purcărete, az Európa-szerte elismert román színházrendező jegyzi.

„Eötvös ereiben színházi vér folyik, pontosan tudja, hogyan nyűgözze le és mozgassa meg a közönségét” – írta A szerelemről és más démonokról című mű világpremierje után a Neue Zürcher Zeitung. 2008-ban a glyndebourne-i operafesztivál közönsége láthatta először  Eötvös Péter ötödik operáját, és ezzel ő az volt az első nem angol származású komponista, akinek művét ősbemutatóként tűzték műsorra. A darab azóta bejárta többek közt Vilnius, Chemnitz, Köln, Bremerhaven és Strassburg színpadait. A zeneszerző a most színre kerülő verziót budapesti változatnak nevezi, a bemutatóra új részleteket komponált a műbe.

A Magyar Állami Operaház sorozatában a női főszerepet Tetjana Zsuravel ukrán koloratúrszoprán, a 2013-as, Donyeckben megrendezett Fiatal Operaénekesek Nemzetközi Versenyének 3. díjasa, a 2014-es I. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen 2. helyezettje és közönségdíjasa énekli. Partnerei többek közt Kovácsházi István, Boncsér Gergely, Cser Krisztián, Haja Zsolt és Meláth Andrea lesznek. Az előadásokat a zeneszerző dirigálja.

Az opera megrázó története erősen hat az érzelmekre. A 18. századi, spanyol fennhatóság alatt álló Kolumbiában Sierva María de Todos los Ángelest, Don Ygnacio márki tizenkét esztendős lányát megharapja egy veszett kutya, s közben teljes napfogyatkozás köszönt a városra. Nem biztos, hogy a lány megkapta a betegséget (bár furcsán viselkedik), de a püspök meg van győződve róla, hogy megszállták a démonok, s ezért egy kolostorban helyezteti el, hogy ördögűzésnek vessék alá. A dolgot a püspök könyvtárosára, Delaura atyára bízzák, ám a fiatal atyát, aki  a napfogyatkozás során fél szemére átmenetileg megvakul, immár teljesen elvakítja a lány szépsége, s hatalmába keríti a legrosszabb démon, az érzéki szerelem. Delaura biztosan tudja, hogy Sierva Maríának semmi baja, ám miután hiába könyörög a márkinak és a püspöknek, hogy hagyják elmenni vele a lányt, a szerelmesek szökést terveznek, azonban leleplezik és szétválasztják őket. Sierva Maríát a püspök szörnyű ördögűzésnek veti alá.

„Eötvös zenéje olyan színes és szuggesztív erejű, hogy a tiltás, a démoni atmoszférája, a szerelem és a szenvedély gőzölgő ösztönvilága azonnal megragadja az embert. A komponista egészen sajátos módon keveri a zenekari színeket. (…) És persze ott az ének – ez áll Eötvös művének középpontjában, az ének sokrétűségét, mámorító szépségét szolgája a librettó” – közölte a Neue Zürcher Zeitung. A  glyndebourne-i ősbemutató abszolút pozitív nemzetközi sajtóvisszhangot váltott ki.

A budapesti operaszínpadon a 2017-es év kezdetén öt alkalommal láthatja a közönség. A január 27-i bemutatót követően még 29-én, majd február 2-án, 5-én és 8-án. A darab a tavaszi Magyar Feszt kínálatában tér vissza május 25-én és 27-én.

Magyar Állami Operaház
Fotó: Emmer László / Magyar Állami Operaház