Kamaraénekes lesz Sólyom-Nagy Máté

Erfurtban, ahol 2002 óta társulati tag

Az Erfurti Színház Kamaraénekese lesz Sólyom-Nagy Mátéadta hírül a Musik Heute. A negyvenéves magyar bariton augusztus 9-én, azaz holnap veszi át az elismerést.

Sólyom-Nagy Máté zenészcsaládból származik (édesanyja Pogány Imola zongoraművész, édesapja Sólyom-Nagy Sándor operaénekes), a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet 2002-ben végezte el. Pályafutása elején gyakran lépett fel Magyarországon: énekelt Debrecen, Miskolc és Budapest operaszínpadain, majd 2005-ben a berlini Komische Operben is bemutatkozott. 2002 óta tagja az Erfurti Színháznak, ahol operai fellépései mellett operett- és musicalszerepeket is alakít: jelenleg A dzsungel könyve musical Balujaként szerepel Erfurt szabadtéri fesztiválján, a következő szezonban pedig a Rómeó és Júlia Párisát, Offenbach Párizsi életének egyik szerepét, valamint Papagenót fogja alakítani (utóbbi szerepben Budapesten is számos alkalommal fellépett pályafutásának elején).

Sólyom-Nagy Máté (fotó: Theater Erfurt)

A Magyar Állami Operaházban utoljára idén májusban hallhattuk Sólyom-Nagy Mátét: Gyöngyösi Levente Gólyakalifa című operájában énekelte Tábory Elemér szerepét – a koncertszerű előadásról lemezfelvétel is készült. Szintén ő alakította a szerepet a mű tizenkét évvel ezelőtti ősbemutatóján.

Az Erfurti színház 2014-ben alapította a Kamaraénekesi címet, elsőként Jörg Rathmann tenorista nyerte el. „Sólyom Nagy Máté egészen fiatalon kezdett nálunk, és nagy művész vált belőle” – jelentette ki a színház intendánsa, Guy Montavon. „Ezzel a címmel viszonozzuk valamelyest azt, amit művészként a színházunkért tett.”

Musik Heute
Fotó: Theater Erfurt