Kitüntetések a Csillagóra Évadzáró Gálaesten

Idén is három énekes nyerte el a jövő évadra szóló Kamaraénekesi címet

Az operavilágban Európa-szerte, de elsősorban német nyelvterületen a legmagasabb kitüntetést jelenti a Kammersänger-cím – ezt a rangot ültette át az Opera vezetése 2012-ben a hazai szakmai életbe a magánénekeseknek odaítélhető „A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese” cím létrehozásával. Az elismerés – amely kiemelt honoráriummal párosítva egy évadon át illeti meg a kitüntetettet – az aktív szólisták iránti megbecsülést kívánja kifejezni, értékelve tehetségüket és teljesítményüket. A balettművészek körében azonos célt szolgál a számukra alapított „A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja” cím, amely a francia balett hagyományaira épít.

Az opera és a balett műfaját egyaránt szimbolizáló, hattyút ábrázoló díj egyik kitüntetettje a 2017/18-as évadban Fokanov Anatolij. Az orosz születésű Érdemes és Kiváló Művész bariton 1992 óta a Magyar Állami Operaház tagja, az idei évadban közreműködött A kármeliták című bemutatóban, valamint Scarpia, Amonasro, Sharpless és Tomszkij gróf szerepét is magára öltötte. Szintén díjazták László Boldizsár munkásságát, aki 2012-ben debütált a Magyar Állami Operaházban. A tehetséges és népszerű tenor idén több mint 40 alkalommal lépett a budapesti közönség elé, legtöbbször fő- és címszerepekben. Az új premierek közül a Szerelem és A cigánybáró című előadásokban vett részt, és az évadban formálta meg először Bánk bánt is. Ugyancsak kamaraénekesi címmel díjazta az Opera vezetése Szvétek László munkásságát. Az 1994 óta az Operaházban éneklő, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett kiváló basszista tizenegyféle szerepben lépett a közönség elé a most záruló szezonban, drámai és komikus alakításokban, karakter- és főszerepekben egyaránt sikeres produkciók fűződnek a nevéhez.

A „Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja” (Csillaga) címet a következő évadban Tanykpayeva Aliya első magántáncosnő viselheti. A kazah születésű, kiemelkedő technikai tudással és felkészültséggel rendelkező balettművész 2012-ben lett a Magyar Nemzeti Balett egyik vezető táncosa. A 2013/14-es évadban már volt Étoile, 2015-ben az Évad legjobb női táncművészének választották, idén pedig főként olyan klasszikus darabok női főszerepeiben láthatta őt a közönség, mint A diótörő, a Manon, A hattyúk tava vagy A kalóz.

A Magyar Állami Operaház
A Magyar Állami Operaház

A díjakat Ókovács Szilveszter főigazgató és Solymosi Tamás balettigazgató adta át a Kocsár Balázs főzeneigazgató által vezényelt évadzáró gálaest műsorszámai között.

Harmadik éve zenekari művész is részesül az egy évadon át tartó elismerésben. A „Magyar Állami Operaház Kamaraművésze” címet ez alkalommal H. Zováthi Alajos nagybőgő szólamvezetőnek adta át Kocsár Balázs főzeneigazgató. H. Zováthi Alajos 1985 óta tagja az Opera zenekarának, 2010-ben Ferencsik János-emlékdíjban részesült.

A Csillagóra Gálaestet megelőzően az Operaház Székely Bertalan termében megrendezett, bensőséges hangulatú eseményen adták át az Opera azon hagyományos, évadonként odaítélhető díjait, amelyeket a dalszínház egykori jeles művészeinek és emlékezetes egyéniségeinek emlékére alapítottak. Munkásságuk tiszteletére, művészetük, szellemiségük továbbhagyományozására hozták létre az operaénekeseknek, zenekari művészeknek és tervezőknek adományozható plaketteket, amelyeket a színház egy-egy művésze vehet át tehetsége, szorgalma, művészi és emberi magatartása, olykor pedig életműve elismeréseként.

A kivételes basszista, Székely Mihály Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész emlékét őrző plakettel idén Balatoni Éva magánénekest tüntették ki, a karmestereknek és hangszeres művészeknek adható Ferencsik János-emlékdíjat Juhászné Peták Ágnes, az Opera zenekarának hárfaművésze kapta. A Komor Vilmos Kossuth-díjas, Érdemes Művész karmester emlékére alapított, Borsos Miklós által tervezett plakettben Rumy Balázs klarinétművész részesült ebben az évadban.

Az Operaház egykori, ugyancsak Kossuth-díjas jelmeztervezője előtt tisztelgő Márk Tivadar-emlékplakett idei díjazottja Zöldy Z Gergely látványtervező, míg a kétszeres Kossuth-díjas Kiváló Művész, egykori főrendező és vezető tervező, Oláh Gusztáv nevét viselő emlékplakettet Katona Anikó korrepetitor kapta meg. Az Erkel Színház egykori főügyelője, Gela Lajos emlékére alapított plakettet, amelyet egy, az Opera művészeti támogató területén dolgozó munkatársa érdemelhet ki, az idei évben Lengyel Gábor súgó vehette át.

Magyar Állami Operaház