Elhunyt Mady Mesplé

A világhírű francia koloratúrszoprán nyolcvankilenc éves volt

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Mady Mesplé francia operaénekes, koloratúrszoprán. Toulouse-ban született 1931-ben, kezdetben tanulmányait is ott végezte, majd később Párizsban tanult Janine Micheau irányításával. Operaszínpadi debütálására Liège-ben került sor 1953-ban: legendássá vált szerepét, Delibes Lakméjának címszerepét alakította – később ebben a szerepben mutatkozott be Brüsszelben és a párizsi Opéra-Comique-ban is, valamint ezt a szerepet énekli legismertebb lemezfelvételén, melyet az EMI számára készített.

Pályafutása során Mesplé elsősorban francia operák koloratúrszerepeit formálta meg, így Olympiát a Hoffmann meséiben, Philine-t Thomas Mignonjában és Ophéliát ugyanezen szerző Hamletjében, valamint Leilát Bizet Gyöngyhalászok című operájában. Az olasz repertoárból elsősorban bel canto-szerepeket alakított: a Lammermoori Lucia címszerepét, a Don Pasquale Norináját, A sevillai borbély Rosináját, Az alvajáró Amináját és persze Gildát a Rigolettóban. A francia és az olasz repertoár hatérvidékén állt kevés nadrágszerepeinek egyike, a Tell Vilmos Jemmyje, melyet a nemrég elhunyt Gabriel Bacquier, valamint Nicolai Gedda és Kováts Kolos partnereként énekelt lemezre. A német repertoárból az Éj királynője, (Mozart: A varázsfuvola), Zerbinetta (Richard Strauss: Ariadné Naxosz szigetén) és Sophie (Richard Strauss: A rózsalovag) tartoztak emlékezetes alakításai közé.

Mady Mesplé (fotó: Warner Classics)

A dal- és operetténekesként is elismert Mesplé (mindkét területen elsősorban a francia repertoárban remekelt) pályájának kései szakaszában a modern zene avatott előadójává vált: Menotti, Henze és Schönberg műveit is felvette repertoárjára (a Jakobsleitert például Pierre Boulez kérésére). Magyarországon 1968 márciusában lépett fel: Gildát és Luciát énekelte a Magyar Állami Operaház előadásain.

Mesplé 1985-ben vonult vissza a színpadtól, utána Párizsban és Lyonban tanított. Munkásságát hazájában számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el, így a Becsületrend különböző fokozataival is. Hosszan tartó, súlyos betegség után szülővárosában érte a halál 2020. május 30-án.

Gramophone / Opera-Világ