Csak december 31-én nyit a Metropolitan

Ennek következtében az előzetesen meghirdetett évadtervet is átalakították

2020. december 31-én egy speciális gálaelőadással nyitja meg újra kapuit a New York-i Metropolitan Opera – adta hírül európai idő szerint hétfőn este a színház sajtóközleményében. A gála részleteit később hozzák nyilvánosságra. A Met őszi évadját viszont az egészségügyi helyzet miatt kénytelenek lemondani – ezt az igazgató, Peter Gelb is megerősítette videoüzenetében.

A változások áldozatául esik két Mozart-felújítás: A varázsfuvolát Simon McBurney, a Don Giovannit Ivo van Hove rendezésében újította volna fel a Met – most mindkét opera az eddigi produkciókban kerül majd színre (Julie Taymor, ill. Michael Grandage rendezésében). Szintén elmarad Verdi Aidájának és Prokofjev Tüzes angyalának új bemutatója is – ezeket a tervek szerint későbbi évadokban pótolják majd. Nem marad el viszont Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című operájának Met-bemutatója – ezt a főzeneigazgató, Yannick Nézet-Séguin vezényli majd. Nézet-Séguin huszonhat előadást dirigál majd a csonka szezonban, a kortárs bemutató mellett a Don Giovannit, Az árnyék nélküli asszonyt és Gounod Rómeó és Júliáját.

A Metropolitan Opera

Februárban eredetileg zárva tartott volna a Metropolitan, a jelenlegi helyzetben azonban pótelőadásokat tartanak három operából: a Bohéméletből, a Carmenből és a Traviatából. Március elején Berg Lulujának előadásai helyett egyeztetési okokból A sevillai borbély kerül majd színre.

A HD-moziközvetítések megszokott tíz előadásos kínálata idén hétre szűkül: A varázsfuvola, Gounod Rómeó és Júliája, a Don Giovanni, a Ments meg, Uram!, Az árnyék nélküli asszony, a Nabucco és Bellini A kalóz című operája lesz majd látható. A három elmaradó előadást – az Aidát, A trubadúrt és a Fideliót – korábbi közvetítések ismétlésével pótolja a Metropolitan.

Metropolitan Opera / Opera-Világ