Elhunyt Johan Botha

A dél-afrikai operaénekes 51 éves volt

botha-johan-osterfestspiele
Johan Botha

Hosszan tartó, súlyos betegség után hajnalban elhunyt Johan Botha, dél-afrikai tenor, napjaink egyik legfoglalkoztatottabb operaénekese – adta hírül a Kurier című osztrák napilap. A hírt a művész menedzsmentje is megerősítette.

Botha 1965-ben született a dél-afrikai Rustenburgban. Nemzetközi karrierje 1990-ben, Németországban kezdődött, az áttörést pedig egy 1993-as Pillangókisasszony-produkció jelentette a párizsi Bastille Operában. A Bécsi Állami Operában 1993-ban, a Metropolitanben négy évvel később debütált: mindkét színháznak gyakori vendége volt a következő két évtizedben, elsősorban hőstenor-szerepkörben – Verdi hőstenor-szólamai (Radames, Otello) megszemélyesítőjeként legalább olyan sikereket aratott, mint Wagner-szerepekben: a Tannhäuser és a Parsifal címszerepében, A nürnbergi mesterdalnokok Stolzingi Waltereként és A walkür Siegmundjaként.

Súlyos betegségét tavaly hozta nyilvánosságra, s ezt követően már csak rövid időre tért vissza a színpadra – júniusban a Budapesti Wagner-napokon is fellépett Siegmundként. Korábban is találkozhatott vele a magyar közönség: Radamest énekelte az Aida új, Erkel színházi produkciójában, 2014 tavaszán. Budapesti fellépései nagy kritikai és közönségsikert arattak: a méltatások elsősorban hangi produkcióját értékelték kiemelkedőnek.

Kurier, Opera-Világ