Bartók-operával indul a CAFe Budapest

A kortárs művészeti fesztivál nyitóestjén A kékszakállú herceg vára hangzik el

Idén is Bartók művészete az egyik vezérelv a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon, mellette a lengyel kultúra és az 1956-os forradalom évfordulója áll a középpontban.

A fesztivál október 7-én Bartók-esttel indul, A kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin kerül színre a Müpában, előbbi Káel Csaba rendezésében Bretz Gábor és Szántó Andrea főszereplésével, utóbbi Vincze Balázs koreográfiájával és a Pécsi Balett közreműködésével. A Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltán vezényli.

Bretz Gábor és Szántó Andrea (fotó: Csibi Szilvia / Müpa)
Bretz Gábor és Szántó Andrea (fotó: Csibi Szilvia / Müpa)

Tihanyi László két egyfelvonásos operáját is bemutatják a fesztiválon, a Fehér rózsa és a Vörös izzás című darabok a hangszeres színház műfaji megjelöléssel is illethetők, az előadás énekesek, színészek, táncosok és hangszeres zenészek közös produkciójában jön létre. A rendező Máté Gábor lesz, vezényel a zeneszerző.

Szintén művészeti ágak keveréke Egy ünnepi színjáték – …’56–’16… címmel Gergye Krisztián és Zombola Péter előadása, amely a forradalom megidézéséhez a zene, a tánc a színház, az irodalom és a képzőművészet eszközeit használja, egy része Heiner Müller Hamletgép című darabjának részletéből készült kamaraopera lesz. Az előadásra október 18-án kerül sor a Várkert Bazár Rendezvénytermében.

A fesztivál számos további zenei illetve énekes produkciót felvonultat, a díszvendég Krzysztof Pendereczki lesz, aki több koncerten és egy közönségtalálkozón is részt vesz. A Mini Fesztiválon a közelmúlt magyar zenéje mellett lengyel alkotások is elhangzanak, de koncertet ad a 30 éves Óbudai Kamarakórus is, az Óbudai Danubia Zenekar pedig ifjúsági előadást készít Bartók műveiből.

Részletes program a CAFe Budapest honlapján olvasható.