Bartók színpadi művei Kocsis Zoltánnal az M5 HD műsorán

A 2016-os Müpa-produkciót vasárnap este sugározza a kulturális csatorna

Kocsis Zoltán vezényletével, a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével sugározza az M5 HD kulturális csatorna Bartók Béla A kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin című színpadi műveit vasárnap este 22:40-től. A CAFe Budapest produkciója, melyet most a MüpArt Classic sorozat keretében tűz műsorára az M5, Kocsis Zoltán utolsó budapesti fellépése volt.

A 17. századi francia meseíró, Charles Perrault La Barbe bleue című története nyomán megismert, korábbi feleségeit lakat alatt tartó, titokzatos és magányos Kékszakáll sokféle értelmezést megélt már az évek során. Az előadást rendező Káel Csabát azonban ezek közül is a szerző szándékaihoz legközelebb álló, lélektani megközelítés inspirálta. „Bartók szellemében próbáljuk bemutatni, hogy a férfi-női kapcsolatok változó minősége hogyan akadályozza, követi egymást, miközben Judit Kékszakáll képzeletén keresztül szeretne a herceg szívéhez eljutni” – mondta a rendező a 2016-os előadást megelőzően.

A kékszakállú herceg vára: Szántó Andrea és Bretz Gábor (fotó: Müpa)

A mű egyfajta átmenetet képez az opera és a koncertdarab között, ami remekül illeszkedik a hangversenyteremben bemutatott, félig vagy inkább különlegesen szcenírozott operaelőadások sorába. Az opera két szerepét Bretz Gábor (Kékszakállú) és Szántó Andrea (Judit) alakítják.

Az előadás második felében ugyancsak A kékszakállú herceg vára díszletei közt mutatja be A csodálatos mandarin friss koreográfiáját Vincze Balázs. A rendező-koreográfust, aki táncművészként maga is alakította a csavargók egyikét, elsősorban a Mandarin rejtélyes figurája és motivációi foglalkoztatják.

Müpa / Opera-Világ