Elhunyt Gianluigi Gelmetti

A neves olasz dirigens hetvenöt éves volt

Hetvenöt éves korában elhunyt Gianluigi Gelmetti olasz karmester, zeneszerző – adta hírül az OperaWire. Művészcsaládban született 1945-ben, felsőfokú zenei tanulmányait a római Santa Cecilia Akadémián folytatta, későbbi mesterei között megtaláljuk sergiu Celibidache, Hans Swarowsky és Franco Ferrara nevét is. Pályafutása elsősorban Németországban és szülőhazájában bontakozott ki: vezető karmesterként állt a Stuttgarti Rádió szimfonikus Zenekara és a Schwetzingeni Fesztivál élén (1989-1998), majd 2000 és 2009 között a Római Operát vezette, ahol az olasz repertoár olyan ritkaságait is műsorra tűzte, mint Respighi Lángja, Mascagni Irise és Alfano La leggenda di Sakùntala című operája. Később a Sydney-i Szimfonikus Zenekart és a Monte-Carló-i Filharmonikus Zenekart is irányította.

Gianluigi Gelmetti

Zeneszerzőként is elismert volt, szimfonikus és oratorikus művei közül az In Paradisum deducant te angeli Budapesten is megszólalt.

Gelmetti széles koncert- és operarepertoárján különlegesen fontos helyet foglalt el Rossini életműve: rendszeres vendége volt a pesarói Rossini Operafesztiválnak, ahol a Tankréd, A tolvaj szarka, a II. Mohamed és a Tell Vilmos című operákat vezényelte, de a mester számos művét lemezre is rögzítette, köztük az említetteken kívül olyan ritkaságokat is, mint A selyemlétra, a Bruschino úr vagy az Alkalom szüli a tolvajt. A fesztivál vezetősége az idei eseménysorozatot Gianluigi Gelmetti emlékének ajánlotta.

OperaWire / Opera-Világ