Elhunyt Fülöp Attila

A Operaház egykori magánénekese, művészeti titkára és ügyvezető igazgatója hetvennyolc éves volt

Életének hetvennyolcadik évében elhunyt Fülöp Attila, a Magyar Állami Operaház egykori magánénekese, művészeti titkára és ügyvezető igazgatója – adta hírül közösségi odalán a Magyar Állami Operaház.

Fülöp Attila evangélikus lelkészcsaládba született, miközben magánúton énekelni tanult, villamosmérnökként diplomázott. Első munkahelye a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat volt, ahol hangmérnökként dolgozott. 1971-ben ösztöndíjasként került az Operaházhoz, majd egy évvel később magánénekes lett. A Bánk bán Ottójaként debütált, nem sokkal később elénekelte Taminót és A sevillai borbély Almaviva grófját is, majd a Hunyadi Lászlóban V. Lászlót, A Rajna kincsében Froh-t és később Mimét. Három évtizedes színpadi karrierje során több tucat emlékezetes karaktertenor-alakítás kötődik nevéhez. Rendkívüli muzikalitásával minden feladatot megoldott, repertoárja a preklasszikus szerepektől a kortársakig terjedt.

Fülöp Attila (fotó: Magyar Állami Operaház)

Magánénekesi karrierje mellett előbb szakszervezeti vezetőként tevékenykedett, majd Szinetár Miklós igazgatása alatt, 1996-tól az Operaház főtitkára, 2003 és 2005 között ügyvezető igazgatója lett. Ragyogó diplomáciai érzékkel oldotta meg a legkényesebb ügyeket is. Vitalitása a legutóbbi hónapokban sem hagyta cserben, a közelmúltban még az Budapesti Operabarátok Egyesületének klubdélutánjait vezette, éppen olyan felkészültséggel, lelkesedéssel és humorral, mint korábbi feladatai esetében.

Magyar Állami Operaház