Elhunyt Norbert Balatsch

A világhírű osztrák karnagy, a Bayreuthi Ünnepi Játékok korábbi karigazgatója kilencvenkét éves volt

Kilencvenkét éves korában május 6-án elhuny Norbert Balatsch, osztrák karmester és karvezető, a Bayreuthi Ünnepi Játékok korábbi karigazgatója. Balatsch Bécsben született 1928-ban, gyermekkorában a világhírű bécsi fiúkórus, a Wiener Sängerknaben tagja volt. 1952-től baritonénekesként volt tagja a Bécsi Állami Operaház Énekkarának, de már egy évvel később karvezetőként irányította a Wiener Männergesang-Verein együttesét. A Staatsoperben is fokozatosan jutott egyre fontosabb feladatokhoz: 1968-tól 1983-ig dolgozott az intézmény karigazgatójaként.

Külföldi megbízatásai közül kiemelkedik az (Új) Philharmonia Énekkar irányítása 1975 és 1980 között, 1983-tól pedig a Római Santa Cecilia Akadémia Énekkarát vezette. Az utókor szemében azonban vélhetően minden mást elhomályosít, hogy huszonhét éven át, 1972 és 1999 között állt a Bayreuthi Ünnepi Játékok Énekkarának élén (Wilhelm Pitz örökébe lépve). Bayreuthi tevékenységét megszámlálhatatlanul sok hanglemez- és videofelvétel, illetve rádióközvetítés őrzi, sok egyéb mellett „az évszázad Ringjének” nevezett 1976-os Nibelung gyűrűje-produkció munkálataiban is részt vett Pierre Boulez munkatársaként.

Norbert Balatsch

Bayreuthi búcsúját követően két éven át volt anyaegyesülete, a Wiener Sängerknaben vezető karnagya (ekkor dolgozott együtt Nikolaus Harnoncourt-ral is a Máté-passió lemezfelvétele kapcsán), majd 2006-ban a Bécsi Állami Operaházba is visszatért: ő tanította be Schönberg Mózes és Áron című operájának hírhedten nehéz kórusszólamait. Ezen munkájáért az intézmény tiszteletbeli tagjává választotta. Emellett több díj és kitüntetés birtokosa is volt: Bayreuthban a Goldener Ehrenring kitüntetéssel jutalmazták, római munkájának jutalmaként pedig elnyerte az Olasz Köztársaság Arany Érdemkeresztjének Lovagja kitüntetést. Két alkalommal működött közre Grammy-díjas felvételen: 1981-ben Mozart Requiemjének Carlo Maria Giulini vezényelte felvételéért, 2001-ben pedig Harnoncourt Máté-passiójáért részesült az elismerésben.

Bayreuther Festspiele / Opera-Világ