Elhunyt Cser Miklós

Az elismert karmester hetvenhárom éves volt

Életének hetvenharmadik évében elhunyt Cser Miklós karmester – adta hírül a Magyar Állami Operaház közösségi oldalán.

Cser Miklós zenészcsaládban született, édesanyja, Cser Tímea az Operaház magánénekese volt. A Zeneakadémián 1975-ben Kórodi András növendékeként diplomázott. Operaházi pályafutását korrepetitorként kezdte, majd a Szegedi Nemzeti Színház tagja lett. 1978-tól Irakban működött, 1980-ban Pál Tamás hívására visszaszerződött Szegedre, ahol a következő évtizedben vezető karmesterként tevékenykedett.

Cser Miklós (fotó: budapestikorus.hu)

Az Operaházban 1987 januárjában Az álarcosbál karmestereként mutatkozott be. A sikeres próbavezénylés után Petrovics Emil szerződtette Cser Miklóst, aki 2001-ig maradt a pesti színház tagja. Az Operaházban több mint kétszáz előadást vezényelt, a repertoár-produkciók mellett olyan premierek és új betanulások fűződnek a nevéhez, mint az Otello (1988), A bolygó hollandi (1988), a Bánk bán (1993), a Parasztbecsület–Bajazzók (1995), A bahcsiszeráji szökőkút és a Don Quijote (1997). 2000-től a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatójaként folytatta tevékenységét, 2004-től további hat évig vezető karmesterként dolgozott.

Cser Miklósban Cser Krisztián magánénekes és Cser Ádám karmester édesapját gyászolja – áll az Operaház rövid híradásában.

Magyar Állami Operaház
Fotó: budapestikorus.hu