Csaknem száz éve elhunyt kiváló tenorról jelent meg hiánypótló kötet

Karel Burian állandó vendége volt a budapesti Operaháznak

Karel Burian (1870-1924) cseh tenor kalandos életútját mutatja be a Gramofon kiadó gondozásában novemberben megjelent könyv, míg a hanglemez-kísérőfüzetekből összeállított kiadványban 36 zenei ismeretterjesztő írás olvasható.

A zenetörténet egyik legismertebb cseh tenorjának életútja egy operahőshöz méltón sokszínű és kalandos volt. Karel Buriant – vagy ahogy Magyarországon ismertebb, Burián Károlyt – ráadásul egészen egyedi viszony fűzte Magyarországhoz. Egy évig a Magyar Királyi Operaház tagja volt, majd később vendégénekesként rendszeresen fellépett nálunk, 1913 után még a magyar állampolgárságot is felvette.

Szabó Ferenc János: Karel Burian és Magyarország

Szabó Ferenc János Karel Burian és Magyarország című könyve – hiánypótló jelleggel – ezt a sokrétű kapcsolatot tárja fel. Buriannal kapcsolatban az életrajzírók Wagner-szerepei, főleg Trisztán-alakítása és évekig tartó New York-i tevékenysége mellett mindenekelőtt Richard Strauss Salome című operájának drezdai ősbemutatójáról (1905) tesznek említést, amelyen Heródes szerepét alakította nagy sikerrel.

Elismertsége és népszerűsége hangfajában Enrico Carusóéhoz volt mérhető. Maga Caruso mondta Burianról legnagyobb sikerei idején, hogy míg ő maga a zeneirodalom tenorszerepeinek csak egy részét birtokolja, Burian minden tenorszerepet el tud énekelni. Gustav Mahler, Arturo Toscanini és Karl Böhm csodálattal tekintett rá, lábai előtt hevert Drezda, London, New York és Budapest operaközönsége – közölte a kötet kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

MTI