A Háry János az M5 HD műsorán

Kodály Zoltán daljátékát vasárnap este sugározza a kulturális csatorna

2020. december 6-án (vasárnap) 21:05-től látható felvételről Kodály Zoltán Háry János című daljátéka az M5 csatorna műsorán.

Mesék nélkül nincs élet. Kodály Zoltán Háry Jánosa pedig az egyik legnagyobb „álomlátó”, akivel zenés színpadon találkozhatunk: „amit elmond, az fantáziával átszőtt valóság, melyet beragyog a népmese géniusza” – nyilatkozta róla a zeneszerző. A huncut nagyabonyi obsitos csodálatos kalandjai és a nagyzenekarra hangszerelt magyar népdalok 1926 óta varázsolják el a közönséget. Vidnyánszky Attila rendező így nyilatkozott a 2013 óta futó Erkel színházi előadás kapcsán: „A Háry János a magyar történelem évszázados kudarcai és vereségei között arról mesél, hogy hogyan találhatunk az álmainkban gyógyírt ezekre a sebekre.”

Jelenet az előadásból (fotó: Magyar Állami Operaház)

Rendező: Vidnyánszky Attila
Díszlettervező: Olekszandr Bilozub
Jelmeztervező: Bianca Imelda Jeremias
Koreográfus: Gemza Péter
Dramaturg: Szász Zsolt

A főbb szerepekben: Haja ZsoltCsurka LászlóGál ErikaKőrösi AndrásVáradi ZitaHábetler AndrásMegyesi Schwartz LúciaSzvétek László

Közreműködik a Magyar Állami Operaház ZenekaraÉnekkara (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkara (Gyermekkarvezető: Hajzer Nikolett).

Karmester: Török Levente

A felvétel 2019. május 2-án készült az Erkel Színházban.

Magyar Állami Operaház