Gryllus Samu-opera a Színházak Éjszakáján

Szeptember 17-én éjjel az Operaház különböző tereiben kerül bemutatásra a kortárs zeneszerző műve

Az idei Színházak Éjszakáján különleges bejáráson vehetnek részt az Operaház látogatói. Az út során Gryllus Samu Két nő című operájának főhőse szemén keresztül ismerhetik meg az Operaház tereit és rejtett zugait, melyeket csak ritkán nyitnak meg a közönség előtt – adta hírül a színház.

Gryllus Samu a negyvenes zeneszerző-generáció gondolkodásmódjában legszínházközelibb alakja. Műveiben a színpadi megvalósítás legtöbbször a kompozíció részét képezi, így a hangok mellett a szereplők akcióit is annotálja műveiben. A Két nő főszereplője – meta-szereplője, hiszen személyesen sosem jelenik meg – maga is színházi ember: operaházi kottatáros és alkalmi súgó.

Gryllus Samu (fotó: Vermes Tibor)
Gryllus Samu (fotó: Vermes Tibor)

Hát vénségére Zsigó bátyánk is megbolondult” – szól a mű kezdősora. Az Agyközpont felbolydult dolgozói pedig minden erejüket megfeszítve próbálnak rendet tenni Zsigó érzéseinek, vágyainak, gondolatainak kavalkádjában, hogy megértsék az okokat.

A művet az Operaház a MoltOperával koprodukcióban mutatja be szeptember 17-én 23 órakor és 18-án 0 óra 30 perckor. Az előadás rendezője Horváth Patrícia, a szereplők Beeri Benjámin, Csapó József, Gábor Audrey, Mikecz Kornél, Murányi Márta, Pintér Dömötör, Szathmáry Judit, Zemlényi Eszter, Dióssi Gábor és Tarpai Viktória lesznek, a zeneszerző vezényletével.

Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött, Színházak Éjszakája-karszalaggal látogatható. Bővebb információ a Magyar Állami Operaház és a Színházak Éjszakája honlapján található.

Magyar Állami Operaház

Fotó: Vermes Tibor