Az Opera új játszóhelye 2.

Október 25-én hivatalosan is megnyitják a két és fél éve próbaüzemmel működő Eiffel Műhelyházat, melyet most olvasóink is alaposabban megismerhetnek

A reprezentatív műveket felvonultató Operaház és a törzsrepertoár népszerű darabjait elérhetővé tévő Erkel Színház mellett az Eiffel Műhelyház az Opera kamaraszínházaként a kortárs operák, modern balettek, barokk művek, valamint a műfaji határokat feszegető, kísérletező, fúziós és összművészeti előadások otthona kíván lenni. Az intézmény reményei szerint új kínálatával egy olyan közönséget is meg tud szólítani, amely a prózai színházban és a tánc területén is keresi a hasonló produkciókat. Az Opera új játszóhelyén mutatja be október 9-én Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című opera-musicaljét, az október 29-i KON-TAKT(S) kortárs balettműsorában Wayne McGregor, napjaink egyik vezető koreográfusának Chroma című munkáját, amit a White Stripes rockegyüttes zenéje is inspirált, valamint november 13-án Philip Glass Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden) című balett-operáját Jean Cocteau azonos című kisregénye nyomán. Az év végéig olyan további előadásokkal találkozhat itt a közönség, mint Monteverdi Poppea megkoronázása című operája Bella Máté jazzel ötvözött hangszerelésében, A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című új Vajda János-opera, Kenessey Jenő Az arany meg az asszony és Tóth Péter Tóték című egyfelvonásosai Krúdy és Örkény művei nyomán, vagy Az úrhatnám polgár Lully balettzenéjével, Tarnóczi Jakab és Varga Zsófia átdolgozásában.

Poppea megkoronázása az Eiffel Műhelyház Bánffy termében

Az ősz folyamán az Opera számos kísérőprogramot és kamarasorozatot is útjára indít, hogy erősítse az Eiffel Műhelyháznak azt a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló sokoldalúságát, aminek nyomán az épületben színházi működés és látogatóközpont párosul a műhely-, raktár- és próbafunkciókhoz. A kínálatban kiemelt helyet foglalnak el a családi és gyermekprogramok.

OperaOvi: óvodásoknak szóló, havonta jelentkező programsorozat, amely az opera- és balett-tematikákat követő, 30 perces foglalkozás kínál szerepelni szerető gyerekeknek a Műhelyház Ottrubay oázisában. A legtehetségesebbek számára az intézmény a későbbiekben lehetőséget kínál felvételizni az Opera Gyermekkarába.

Hangszervarázs: Az Erkel Színház hangszerismertető sorozata a Hevesi Sándor háziszínpadon folytatódik. Az óvodásoknak és kisiskolásoknak szánt program havonta egy-egy hangszercsoportot mutat be, és tesz kézzelfoghatóvá, egy órában, szombat vagy vasárnap délelőttönként.

O/encia Mona Dániellel: Hasonló koncepciót követ ugyanitt az az általános iskolásoknak meghirdetett interaktív sorozat, amely minden hónap második vasárnap délelőttjén Mona Dániel fiatal zenetörténész kalauzolásával mutat be egy-egy, az opera és a balett világához köthető színházi szakmát, énekesek, balettművészek és zenekari művészek közreműködésével.

Az Erre varrj gombot és a Festéktüsszentő című kézműves foglalkozások a felső tagozatos általános iskolásokat várják minden hónap első és második szombat délelőttjén az Eiffel Műhelyház jelmezraktárába és díszletkészítő műhelyébe, ahol a szcenikai műhelyek és a varroda munkatársai ismertetik meg őket szakmáik fortélyaival.

Az úrhatnám polgár előadása az Eiffel Műhelyház Bánffy termében (fotó: Rákossy Péter)

Az óvodások és kisiskolások megszólításában operaházi kortársaik is kiveszik részüket a Hevesi háziszínpadon. A Magyar Nemzeti Balettintézet, vagyis az Opera balettképzésének növendékei a KisHattyúk tava című előadásban a Magyar Nemzeti Balett művészeivel és Megyimórecz Ildikó narrációjával ismertetik meg egy órában Csajkovszkij mesterművének esszenciáját. A novemberben induló János vitézke hasonló felfogásban mutatja be Kacsóh Pongrác daljátékának keresztmetszetét, az Opera Gyermekkar szólistáinak és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek közreműködésével, Andrássy-Neuenstein Frigyes összeállításában. Ugyancsak novemberben indul el a (K)Eiffel Jancsi című épülettúra kisiskolásoknak, ahol a túravezető Aczél András az öreg Háry János hangján szólal meg Berecz András mesés szövegeinek köszönhetően. Mindezek mellett a gyerekek kikapcsolódását szolgálja a földszinti ruhatár mellett található, díjmentes játszóház, azaz a Szőnyi Erzsébet babuskubus és az Eiffel Műhelyház jobb oldalán található zenés tematikájú játszótér, a Ránki György zenemászoda.

Az érettebb korosztálynak indított sorozatok közé tartozik a többi között:

EiffelTour: október végétől hétvégenként naponta két alkalommal 30 perces tematikus túrák mutatják be az Eiffel Műhelyház épületét, nagy hangsúlyt fektetve az épület egykori és mai funkcióira. Az EiffelTour végigvezeti az érdeklődőket az Újjászületésnap alkalmával megnyíló két új állandó tárlaton is: a Műhely.Titkok az operaszcenika történetét mutatja be a Magyar Állami Operaház Emléktárának és Archívumának anyagai alapján, míg a szomszédos Közlekedési Múzeum Volt egyszer egy Északi – Kamarakiállítás az Északi Járműjavító történetéről címmel hoz létre kiállítást a látogatói folyosókon. A tárlatok a Mozdonycsarnok első emeleti Podmaniczky és Feketeházy teraszán található részei a színházi közönség számára ingyenesen hozzáférhetők.

Daldélután: A Hevesi háziszínpadon szombat délutánonként havi rendszerességgel az Opera szólistái maguk által összeállított, zongorán kísért műsorral jelentkeznek a népszerű operaházi dalestek mintájára, másfél órában.

Kincskeresők: A Hevesi háziszínpadon ugyancsak szombat délutánonként jelentkező sorozatban pályakezdő operaénekesek egykor népszerű, a törzsrepertoárból mára kikopott operák keresztmetszeteit mutatják be zongorakísérettel, Toronykőy Attila rendezésében.

Kamaramatinék: A Hevesi háziszínpadon a Magyar Állami Operaház Zenekarának művészeiből összeálló kamarazenei formációk az egyéni teljesítmények és a művészi sokoldalúság megmutatkozásának lehetőségét kínálják zenészek és a közönség számára, havonta egy alkalommal, vasárnap délelőtt.

Musica e parole: Az Opera zenekarának hangszeres szólistái maguk által összeállított, egyéni virtuozitásukat is bemutató kamarazenekari sorozatban vesznek részt havi rendszerességgel vasárnap délután a Hevesi háziszínpadon.

Operafilmklub: A Bánffy teremben található 4K vetítőgép, 40 csatornás Dolby Athmos hangrendszer és az ország egyik legnagyobb mozivászna segítségével havonta egy alkalommal a legjobb akusztikai környezetben tekinthetők meg a filmtörténet legszebb opera- és balettfilmjei.

Jelenet a Figaro³ előadásából (fotó: Berecz Valter / Magyar Állami Operaház)

Az Opera a szombat esti előadások után is változatos programokkal marasztalja látogatóit az Eiffel Mozdonycsarnokában, amelyek a társművészetek bevonásával valósulnak meg. Az alábbi, 60 percesre tervezett programok havi rendszerességgel, egymást váltva jelentkeznek a jövőben.

Váróterem: Horváth Gergely a (zenés) színházi világ meghatározó, gazdag életpályával rendelkező művészeivel folytat egyórás beszélgetéseket Zsoldos Bálint zongoraművész közreműködésével.

Szeneskocsi: a Mozdonycsarnok 327-es mozdonyának szerkocsijából jelentkezik kulturális közéleti beszélgetéssorozat a Szent István Intézet szervezésében.

Átszállás: Költészeti programsorozat a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel partnerségben, amit Boldoghy Kummer Péter, az Opera Zenekar nagybőgő szólamvezetőjének kvartettje kísér.

Gőzeresztő: az opera világához családilag kötődő Karosi Júlia a havonta jelentkező sorozatban felváltva lép fel saját kvartettjével, és hívja meg a hazai jazzélet kiemelkedő formációit.

Krampácsolók: Kovács András Péter és Janklovics Péter, a hazai stand up-élet két, komolyzenével is közeli barátságot ápoló alakja a többi kapcsolódó programtól eltérően havonta egyszer péntek esténként, Boldoghy Kummer Péter, az Opera Zenekar nagybőgő szólamvezetőjével készül a hely szelleméhez igazított, alkalmi produkcióval.

Forrás: Magyar Állami Operaház
Fotó: Berecz Valter, Rákossy Péter / Magyar Állami Operaház