Az Opera új játszóhelye 1.

Október 25-én hivatalosan is megnyitják a két és fél éve próbaüzemmel működő Eiffel Műhelyházat, melyet most olvasóink is alaposabban megismerhetnek

Csaknem hétéves tervezést és kivitelezést követően, a koronavírus-járvány következtében több mint két és fél éves próbaüzem után, 2021. október 25-én ünnepélyes keretek között, hivatalosan is átadják a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát. Az Opera európai viszonylatban is egyedülálló, műhely-, raktár-, próba-, látogató- és képzési központja az opera- és balettelőadások mellett októbertől hétvégenként több új kamarasorozatot is indít gyermekek és felnőttek számára.

A Magyar Állami Operaház 137 éves története során nem állt a dalszínház rendelkezésére az Eiffel Műhelyházhoz hasonló, korszerű, a színház működését kiszolgáló háttérbázis. Az Eiffel-csarnokban és két melléképületében létrejött többfunkciós központ egy helyszínen fogadja be a korábban az Operaházon belül és a környező utcákban elhelyezett 11 díszlet- és jelmezműhelyt, valamint a Budapesten és az agglomerációban több mint egy tucat bérleményben, kényszerűen mostoha körülmények között elhelyezett értékes díszlet- és jelmezállományt. Az egy fedél alatt, tágasabb környezetben, nagyrészt megújult eszközparkkal működő műhelyek tekintélyes logisztikai tehertől mentesítik az intézményt, és nagymértékben elősegítik a gyártóhelyek gyorsabb és hatékonyan összehangolt együttműködését.

Az Eiffel Műhelyház Bánffy terme (fotó: Rákossy Péter)

A 400-600 fő befogadására képes, mozgatható nézőterű, állítható méretű zenekari árokkal és forgószínpaddal is felszerelt Bánffy Miklós terem, valamint a hasonló léptékű színpadtérrel rendelkező, 150-250 fő befogadására alkalmas Hevesi Sándor háziszínpad az operaházi és Erkel színházi nagyszínpadokkal csaknem azonos feltételeket biztosít a rendpróbák megtartásához, amire korábban nem volt példa a Magyar Állami Operaház történetében. A Borsa Miklós díszletállító csarnok révén emellett egy olyan térrel is bővültek a dalszínház lehetőségei, ahol a műszaki kollégák a rendpróbáktól függetlenül tudják kipróbálni a díszletek össze- és szétszerelését, ezzel további logisztikai nehézségeket orvosolva az Opera működésében. A jelmezvarrodák közelsége a rend- és jelmezpróbák összehangolását teszi könnyebé mind a művészek, mind a jelmezkészítők számára. A Magyar Állami Operaház Zenekarának nagy nyereség a kiváló akusztikai adottságokkal rendelkező Fricsay Ferenc stúdió, ami jelenleg a legnagyobb, szimfonikus zenekari és énekkari próbák együttes megtartására, valamint lemezfelvételre alkalmas stúdió Magyarországon. A két melléképület közül Márk Tivadar jelmezcsarnokban 1800 folyóméternyi jelmez és kellék szakszerű elhelyezésére van lehetőség, ami csaknem fele az Opera teljes jelmezállományának, míg a Tolnay Pál szolgáltatóház a létesítményüzemeltetés, a gondnokság, a biztonságiak munkájához biztosítja a megfelelő feltételeket.

A főépület 20 000 m2-es alapterületéből adódóan lehetőség nyílt az Opera munkatársait kiszolgáló rekreációs funkciók létrehozására is, ilyen a csoportos öltözők és a varrodák feletti, második szinten kialakított Otturbay Melinda oázis, valamint a sportolási célokat szolgáló Járay József pálya, de fitneszterem is elősegíti az itt dolgozók kondíciójának megőrzését. Az Opera tisztelegni kíván az Eiffel-csarnok vasúttörténeti múltja előtt is, amire a Közlekedés Múzeum helytörténeti kiállítása mellett a főépület előcsarnokában és a hozzá tartozó Kodály Zoltán parkban kiállított két, kuriózumnak számító gőzmozdony, valamint az ugyancsak a mozdonycsarnokban található étkezőkocsi utal, utóbbi helyreállítási munkálatait nagyrészt az Opera szcenikai műhelyének munkatársai végezték.

Az Eiffel-műhelyház és a mozdony (fotó: Rákossy Péter)

Az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós terme először 2019 áprilisában nyitotta meg a kapuit két hónapra, a nagyközönség előtt még ideiglenes nézőtérrel és eszközparkkal. Az elhúzódó kivitelezés miatt a 2020. márciusi átadást a Covid-19-járvány első hulláma megakadályozta, ennek ellenére a műhelyek és raktárak túlnyomó többsége a 2020. tavasz-nyár folyamán beköltözött az épületbe. Bár a 2020/21-es évadban már csaknem egy tucat előadást megtarthatott a játszóhely, és a lezárások idején az OperaLive online kamaraközvetítéseit is innen sugározta az intézmény, az ünnepélyes átadás végül 2021. október 25-én, az opera világnapján valósulhat meg.

Ami a további terveket illeti, az Eiffel Műhelyház képzési központként is több korosztálynak kíván sokrétű oktatási lehetőséget kínálni. Ennek részeként Opera vezetése Opera Campus néven készített előterjesztést a szomszédos Forgóvázcsarnok hasznosítására, ahol nemzetközi példákat követve az Opera Gyermekkar és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei számára az intézmény olyan összetett művészeti oktatást biztosító, kétosztályos, nyolc évfolyamos bázisiskola létrehozását tervezi, amelynek képzése összhangban van a gyerekek színházi elfoglaltságaival.

Hangfolyam-Tanfolyam az Eiffel Műhelyházban (fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Ugyancsak a Forgóvázcsarnokban találna állandó raktárra az Opera díszletállománya konténeres elrendezésben. A látványraktárként is funkcionáló Opera depó egynegyedét a szomszédos Közlekedési Múzeum venné igénybe. Az Eiffel Műhelyház Óriásraktárában így felszabaduló hely részben három új próbaterem kialakítását teszi lehetővé, részben pedig lehetőséget nyújt az Opera díszletgyártó kapacitásának megkettőzésére, aminek eredményeképp az intézmény bérmunkák teljesítésére is vállalkozhat. Az idei tanévtől az Opera díszletgyártó üzemei duális képzési helyszínként is működnek, így a szakmunkásképzős diákoknak lehetőségük nyílik szakmai gyakorlatukat a Magyar Állami Operaházban elvégezni, a legtehetségesebbek pedig el is helyezkedhetnek a színház szcenikai részlegeiben.

Az Eiffel Műhelyház főépülete mögött található állomásépület, az ugyancsak küszöbön álló felújítását követően, Radnai Miklós állomás néven lesz az Opera stúdiója, ami a V4 országok zeneakadémiát végzett diákjai számára nyújt majd posztgraduális képzést, és biztosít számukra fellépési lehetőséget kisebb szerepekben az Opera előadásaiban, de a tervek közt szerepel önálló produkciók létrehozása is.

Forrás: Magyar Állami Operaház
Fotók: Nagy Attila, Rákossy Péter / Magyar Állami Operaház