Armel Operaverseny – a döntő

A jövő héten negyedik alkalommal veszi kezdetét az Armel Operaverseny és Fesztivál döntője a Szegedi Nemzeti Színházban.

armel_logoAhogy mindig, most is öt versenyprodukciót mutat be öt színház és a korábbi fordulókban kiválasztott versenyzők. Október 6. és 15. között tekinthetők meg az előadások, ezúttal már csak egyszer adnak elő minden darabot, majd gálaműsor keretében osztják ki a díjakat. Idén két magyar szoprán száll versenybe a tízezer eurós fődíjért: Miksch Adrienn két szerepet is alakít, a Francesca da Rimini címszerepét, valamint A titkosügynök női főszerepét, Szakács Ildikó pedig Gilda lesz a Rigolettóban. Két magyar rendező is dolgozik megint a fesztiválon: Juronics Tamás, ahogy tavaly, idén is a szegedi produkciót rendezi, Alföldi Róbertet pedig a plzeňi színház kérte fel a Rigoletto színpadra állítására.

A részletes program:

2011. október 6.
Riccardo Zandonai: Francesca da Rimini
A Szegedi Nemzeti Színház (Szeged, Magyarország) produkciója
Rendező: Juronics Tamás

2011. október 8.
Joseph Mysliveček: Antigona – Magyarországi bemutató
A Théâtre Bienne-Soleure (Bienne, Svájc) produkciója
Rendező: Andreas Rosar

2011. október 10.
Viktor Ullmann: Atlantisz császára
Az Opera Krakowska (Krakkó, Lengyelország) produkciója
Rendező: Beata Redo-Dobber

2011. október 12.
Giuseppe Verdi: Rigoletto
A Josef Kajetán Tyl Színház (Plzeň, Cseh Köztársaság) produkciója
Rendező: Alföldi Róbert

2011. október 14.
Michael Dellaira: A titkosügynök – Ősbemutató
A Center for Contemporary Opera (New York, USA) produkciója
Rendező: Sam Helfrich

2011. október 15.
Díjátadó gála


A gálát élőben közvetíti a  Duna Televízió, az előadásokat felvételről. Az Arte Live Web csatornán azonban élőben lehet követni az összes produkciót a világ bármely részéről, illetve három hónapig vissza is nézhetők a felvételek. Szintén az Arte honlapján lehet leadni a közönségszavazatokat.

Idén is több program egészíti ki az Operaversenyt. A Korzó Zeneházban a Fesztivál hetében Jakupcsek Gabriella beszélget majd operáról neves művészekkel. Juronics Tamással október 9-én 15 órakor, Mester Tamással 11-én 15 órakor, Alföldi Róberttel 12-én 16:30-tól, Kulka Jánossal és Havas Ágnessel 13-án 15 órakor találkozhatnak Szegeden, a Korzó Zeneházban.

A döntőben nyolc énekes méreti meg magát, kiválasztásuk folyamatáról szól az alábbi beszámolónk:

Armel Operaverseny – kulisszatitkok első kézből