Aida Garifullina a Margitszigeten

A világhírű szoprán augusztus 2-án ad koncertet a Szabadtéri Szípadon

Bellini, Verdi, Puccini, Gounod operáinak népszerű részletei szerepelnek majd Aida Garifullina budapesti bemutatkozó koncertjének műsorán, melyre augusztus 2-án 20 órától kerül sor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A világhírű szoprán partnere Brickner Szabolcs lesz ezen az estén.

„Én teljesen szerelmes vagyok Budapestbe! Kétszer jártam már itt, először a híres zenei producer, David Foster és a magyar hegedűművész, Mága Zoltán meghívására, egy karácsonyi koncert apropóján, másodszor pedig mikor egy duettet vettem fel Maestro Placido Domingo-val a hamarosan megjelenő új albumához. Így már volt lehetőségem megnézni Budapestet télen és ősszel, és mivel nagyon bájosnak találtam, boldog vagyok, hogy most nyáron is visszatérhetek ide. A Margitszigeten nem voltam még, de remélem, hogy egy nagy ünnep lesz ez a koncert, egy egész estés, a legszebb áriákkal és dalokkal tarkított gyönyörű utazás. Szeretnék mosolyt csalni az emberek arcára!” – nyilatkozta az énekesnő.

Aida Garifullinát ízlése, stílusa, visszafogott érzelmessége, valamint természetes szépsége együtt teszik az opera egyik legelbűvölőbb alakjává: maga Plácido Domingo a ma és a holnap legizgalmasabb operadívájaként szokta emlegetni. Karrierje valóban figyelemre méltó, hiszen amellett, hogy a 2013-as Operalia versenyen aratott győzelme óta már az operaszínpadok legkiemelkedőbb karmesterei, köztük Valerij Gergiev, Gustavo Dudamel, Zubin Mehta, Kent Nagano, Antonio Pappano, Yannick Nézet-Séguin és Plácido Domingo zenei irányítása alatt énekelt, a klasszikus és modern zenei gáláknak, koncerteknek is állandó vendége. 2017-ben megjelent első lemeze, az „AIDA”, elnyerte az év legjobb szólóalbuma díjat, sőt, Rimszkij-Korszakov Az aranykakas című művének felvételéért a Legjobb operafelvétel kategóriában Grammy-díjra is jelölték. Mozivásznon is kipróbálhatta magát, Stephen Frears Florence – A tökéletlen hang című, Oscar-díjra jelölt filmjében, ahol Meryl Streep és Hugh Grant főszereplése mellett Lily Pons operaénekesnőként tűnt fel. Számos jótékonysági alapítvány igazgatóságának tagja, állandóan részt vesz valamilyen humanitárius projektben. 2020-ban Ferenc pápával való találkozását követően a Vatikán éves adománygyűjtő karácsonyi koncertjén is fellépett.

Aida Garifullina (fotó: Simon Fowler / Decca Classics)

Az idei évadban Firenzében, Milánóban, Berlinben, Lisszabonban majd Münchenben is színpadra áll, mielőtt a magyar fővárosba érkezne, hogy elvarázsolja az opera szerelmeseit.

Imádok színpadon lenni, hiszen ez az a hely, ami összeköt a közönségemmel! A csillagos ég alatti szabadtéri gálakoncertekben pedig van valami varázslatos, valami igazán romantikus és különleges” – mondta a szabadtéri koncertről Aida Garifullina.

Az estet a milánói La Scala zenekarának első oboistájából lett karmester, Pier Giorgio Morandi dirigálja majd, aki zeneszerzői és karmesteri tanulmányai alatt olyan zenészóriásoktól sajátíthatta el az operák és főként az olasz operajátszás tradíciójának minden műhelytitkát, mint Leonard Bernstein, Seiji Ozawa és Ferdinand Leitner. Morandi vendégkarmesterként 1990 óta Olaszország és a világ számos híres operaházában, többek között például Palermóban, Triesztben, Rómában, Marseille-ben, a Szöuli Nemzeti Operában, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, a Stockholmi Királyi Operaházban, a Koppenhágai Királyi Operaházban, a Deutsche Oper Berlinben, valamint a londoni Royal Albert Hallban is dirigált már. A szimfonikus repertoár elismert tolmácsolójaként pedig többek közt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral is dolgozott együtt. Aida Garifullinával a margitszigeti lesz az első közös koncertjük.

Margitszigeti Szabadtéri Színház / Opera-Világ
Fotó: Simon Fowler / Decca Classics