Amiről ritkán beszélünk egy koncert kapcsán

Alighanem az év műsorlapját találtuk meg. Igen, ilyen is van!

Normális esetben most egy kritikának kellene következnie a Veszprémi Régizenei Napok tegnap esti koncertjéről, Megyesi Zoltán és a Budapest Bach Consort fellépéséről a veszprémvölgyi Jezsuita romtemplomban.

Humánerőforrás-hiány miatt sajnos erre nincs módunk, amit több okból is nagyon sajnálunk: részint a fellépők ígéretes névsora, részint a különlegesen szép műsor (Händel-opera- és oratóriumáriák, ill. zenekari részletek), részint a különleges műemléki helyszín miatt.

Meg még egy tényező miatt, amiről azonban a koncert meghallgatása nélkül is be tudunk számolni. Itt találtuk, de itt is megosztjuk. Íme:

Az a bizonyos műsorlap. Remekmű!

Igényel magyarázatot? Kedves Olvasóink, láttak Önök már ehhez hasonlóan humoros, ugyanakkor a korszak elmélyült ismeretét tükröző műsorlapot – akár idén, akár bármikor a közelmúltban? Egyáltalán: mikor láttunk olyat utoljára, hogy egy műsorlap megszerkesztésére ennyi energiát fordítsanak a koncert szervezői? (Hangsúlyozom: nem plakátról, hanem műsorlapról van szó!)

Most következhetne egy bekezdés „Rohanó világunkban…” vagy ehhez hasonló felütéssel, de ezt megspóroljuk. Inkább adózzunk tisztelettel annak, aki ezt a maga nemében remekművet megszerkesztette. A magam részéről már oda is adnám érte „Az Év műsorlapja”-díjat – ha volna ilyen. Úgy tűnik, talán nem is volna hiábavaló megalapítani.

Opera-Világ / Bóka Gábor