A Bajor Állami Operaház a legjobb

A müncheni intézményt választották az Opernwelt magazin megbízott kritikusai az évad operaházának

Tell Vilmos: Michael Volle (fotó: Wilfried Hösl)
Tell Vilmos: Michael Volle (fotó: Wilfried Hösl)

Az Opernwelt magazin minden évben díjazza az operaélet – elsősorban német nyelvterülethez köthető – legjobb produkcióit, művészeit. A győzteseket ötven kritikus választja ki.

Idén a Bajor Állami Operaház nyerte az év operaháza elismerést, melynek elnyeréséhez a nagyszerű produkciók mellett az intézménynek a modern világ elvárásaihoz alkalmazkodó kommunikációs tevékenysége is hozzájárult, így az internetes közvetítések és az Oper für alle-programok is. A Bajor Állami Zenekar lett az évad zenekara, a müncheni főzeneigazgató, Kirill Petrenko a legjobb karmester. A legjobb előadás helyszíne szintén München volt, Bernd Alois A katonák című operája, Andreas Kriegenburg rendezésében.

A legjobb fiatal művész, Hanna-Elisabeth Müller, szintén a Bajor Állami Operaház tagja, az évad énekesének választott Michael Volle is a társulathoz tartozott 2007 és 2011 között, az elmúlt évadban pedig Rossini Tell Vilmosának címszerepét énekelte ott. Az elismerést a bariton a tavalyi salzburgi Hans Sachs-alakításával vívta ki, amely produkció jelmeztervezője, Gesine Völlm szintén díjat nyert.

A legjobb díszlettervező a bayreuthi Ringben létrehozásában közreműködő Aleksandar Denic lett. Az évad rendezője címet Romeo Castellucci nyerte el brüsszeli Gluck-rendezésével, az Orfeusz és Eurüdikével.

A legjobb ősbemutatót a Mannheimi Nemzeti Színház tartotta: Adriana Hölszky Ördögök című, Dosztojevszkij regénye alapján íródott operáját mutatták be. Szintén mannheimi az évad legjobb kórusa is.

Az elismerések között szerepel egy magyar vonatkozású is: Eötvös Péter Az aranysárkány című operáját, melyet Frankfurtban mutattak be, szintén a kiemelték a fontosabb bemutatók között.