400 éves az opera

Ma 400 esztendeje, 1607. február 24-én mutatták be a mantuai Gonzaga-hercegek palotájában az operatörténet első remekműként számon tartott darabját, Claudio Monteverdi L’Orfeóját.

Monteverdi
Monteverdi

Az évforduló alkalmából világszerte számos megemlékezést és előadást tartanak, egyebek között az ősbemutató színhelyén is színre kerül az Orpheusz. Itthon a Bartók Rádió 25-i tematikus napja emlékezik meg a 400 évvel ezelőtt történtekről.

Születésnapi írásunkat itt olvashatják.

Olvasóinkat ez alkalomból új rovatunk életre hívásával köszöntjük. Olvasósarok címmel kezdünk bele egy reményteljes vállalkozásba, melynek célja a librettók alapjául szolgáló eredeti irodalmi művek megismertetése. Ezek között is elsősorban azokat a műveket szeretnénk közölni, melyek könyv alakban szinte elérhetetlenek vagy nehezen hozzáférhetők.

Ezért is nagy öröm, hogy egy olyan remekművel kezdhetjük a sorozatot, mint a Bohémélet, vagyis Henri Murger regénye, a Bohém-világ (Scène de la vie de bohème), amely – bízvást állíthatjuk – regény formájában legalább olyan élvezetes, mint Puccini-műként, és nem árulunk el nagy titkot, ha előre leszögezzük: teljesen mást fognak olvasni.

Bevezetésként a szerző előszavát olvashatják, majd fejezetenként jelentkezünk folytatásokban a bohémek kalandjaival. Jó szórakozást kívánunk!

Az évforduló alkalmából pedig ünnepelje velünk mindenki ezt a szép napot, lehetőleg minél több operamuzsikával!

A szerkesztők