Ti, lemezek, kik véghetetlen sorban…

Georges Bizet: Carmen – Világhíres operák-sorozat, Kossuth Kiadó. FÜLÖP KÁROLY írása

Világhíres operák

Mutatós kiadvány került a héten az újságosstandokra: a Kossuth Kiadó újabb gyűjthető sorozata Világhíres operák címmel jelent meg november 2-án. Az első kötetben Bizet Carmenjével ismerkedhet az olvasó.

Itt rögtön fel is merül a kérdés: olvasó-e vagy hallgató? Egyáltalán ki a megcélzott vásárlói kör? Könyvecskét kapunk-e CD-melléklettel, vagy inkább megjelent egy CD-válogatás, amelyhez ismertető füzet is jár? A színes borító alapján inkább a könyvre szavaznék CD-melléklettel, bár a hanganyag és az olvasnivaló nagyjából azonos hangsúllyal és színvonalon van jelen a kiadványban. A lemezen az opera keresztmetszeteként is felfogható körülbelül 67 perces válogatás szerepel, Carlos Kleibernek 1978-ban, a bécsi előadáson rögzített felvételén. Remek énekesek szuggesztív előadásában hallgathatjuk meg a gyönyörű operarészleteket. Jelena Obrazcova a címszerepben lenyűgöz hangjával s szerepformálásával. Látatlanban is megjelenik előttünk a figura, nem csupán a szerep kiváló végigéneklését kapjuk a neves énekesnőtől, hanem a hangok mögül életre kelő szerelmes cigánylányt is. Partnere Plácido Domingo, aki szintén nagyon szenvedélyesen énekli Don José szólamát, de hangjának kifejezőereje segít képet is formálni az élő előadásról. Harmadikként a szintén kiváló Jurij Mazurok, az orosz operák nagy baritonszerepeinek tolmácsolója csatlakozik hozzájuk Escamillo szerepében. Micaela naiv ártatlansággal átitatott szerepét, számait Isobel Buchanan hitelesen és szépen szólaltatja meg. A Bécsi Állami Opera Kórusa és Zenekara működik közre. A felvétel annyi szépséget tartalmaz, hogy könnyen megbocsáthatók az olyan apró szépséghibák, mint a felvételen zene közben kitörő tapsvihar (élő előadás ugyebár!), vagy a számok hirtelen elhallgattatása trackváltásnál. Kleiber a tőle megszokott lendülettel, ritmikával vezényel, nem hagyja leülni a produkciót, végig oda kell figyelnünk rá.

Bízom benne, hogy a sorozat további köteteiben is hasonlóan – amint azt a kiadó ígéri – színvonalas élő előadás-felvételek szerepelnek majd. Mindenesetre a következő, Traviata című kötet ígéretes: Maria Callast hallhatjuk majd a címszerepben, a harmadik pedig Karajan Varázsfuvola-felvétele lesz René Kollóval, Edita Gruberovával és José Van Dammal.

Jelena Obrazcova, Plácido Domingo

A lemezhez tartozó kis könyvecske hatvan oldalas, gazdagon és ízlésesen illusztrált ismertető. A régi operakedvelők, a témában járatosabbak talán hiányolhatnak partitúra-részleteket, elmélyültebb elemzéseket, de ők nyilván tudják, milyen más forrásból pótolhatók ezek. Jelen kiadvány a műfaj iránti érdeklődés felkeltésére, ismereteink összegzésére kiválóan alkalmas, könnyen utánanézhetünk benne egy-egy hirtelen elfelejtett adatnak, s a műfaj szerelmesei is találnak benne egy-egy érdekességet, archív képet, amivel tudásukat bővíthetik.

A kötet a zeneszerző életútjának bemutatásával kezdődik, korszakokra tagolva, a Bizet-t érintő problémák köré csoportosítva. Nem regény terjedelmű, de egy lexikon szócikkénél hosszabb, információkban gazdag. Oldalt kiemelve illusztrációs anyagot találunk képek, kortársaktól származó idézetek formájában. A második fejezet magának a műnek a bemutatása. Az opera keletkezéstörténetét, librettóját, zenei sajátosságait tárgyalja, s tartalmaz egy cselekményismertetőt is. Oldalt a jegyzetekben érdekességeket, a témából tágabb kitekintést és a mű kritikai visszhangjáról szóló feljegyzéseket találunk.

Örvendetes, hogy nem pusztán egy külföldi kiadvány licenc alapján való magyarítását veheti kézbe az olvasó: egy fejezet a Carmen magyarországi útját is követi. A Magyar Állami Operaház Archívumából kölcsönzött képek illusztrálják ezt a fejezetet, melynek szerzője Réfi Zsuzsanna és Karczag Márton. Itt olvashatunk beszámolót az opera magyarországi premierjéről, s ha nem is hiánytalanul, de a hazai közönség számára legemlékezetesebb alakítást nyújtó Carmenek neve is megemlíttetik.

A könyv következő része a CD-melléklethez kapcsolódik: az Habanera és a Virágária szövegét olvashatjuk Baranyi Ferenc fordításában, majd a felvételen közreműködő művészek rövid életrajza következik. Végezetül Az opera titkai című részben híres operaházakról esik szó.

Bizet: Carmen

A kötet illusztrációs anyaga színes, érdekes, szintén a műfaj megkedveltetését szolgálja, ugyanakkor van köztük jó pár igazi különlegesség, ami a mű szempontjából fontos, meghatározó információt hordoz. Így például a veronai Aréna látványos Carmen-előadásának jelenetképét, Bizet síremlékét éppúgy megtaláljuk, mint Jelena Obrazcova szerepfotóját a darabból. Teresa Berganza, a legendás Carmen; Enrico Caruso, Maria Ewing és Plácido Domingo, a darab külföldi előadói és a híres magyar Carmenek: Komlósi Ildikó, Vizin Viktória jól megférnek egymás mellett a képeken. S az opera műfajától tágabb kitekintést is kapunk a feldolgozások említésével: jelenetképeket láthatunk különböző Carmen-táncjátékokból, szerepel a könyvben Chaplin komikus Carmen-filmjének plakátja, a Carmen-szvit története, a különféle filmes adaptációk Carlos Saurától Godard-ig, valamint a jégkirálynő, Katarina Witt mosolyog ránk a Carmen-jégbalett plakátjáról.

Ígéretes kezdet a Kossuth Kiadó sorozatának első darabja. Reméljük, ezt a színességet, sokrétűséget megőrzi a további kötetek kiadása során is. A színvonalat emelné, ha a továbbiakban a lemez anyagának idegen nyelvű (itt francia) leírását nyelvi lektor is átnézné, így nem fordulna elő olyan fájó gépelési hiba, mint például a 4. track esetében „Parle-moi de ma mère,” helyett Pale…. A könyvben is találunk pontatlanságot: a 10. oldalon a Gyöngyhalászok eredeti címe is helytelenül szerepel, helyesen: Les pêcheurs de perles. Az ilyen apróságokra érdemes figyelni a továbbiakban, mert rontják az amúgy jó szándékú kiadvány hitelét.

A sorozat kötetei és megjelenési idejük:

2011-ben:
1. Bizet: Carmen (november 2.)
2. Verdi: Traviata (november 9.)
3. Mozart: Varázsfuvola (november 23.)
4. Puccini: Pillangókisasszony (december 7.)
5. Verdi: Aida (december 21.)

2012-ben:
6. Rossini: A sevillai borbély (január 11.)
7. Mozart: Don Giovanni (január 25.)
8. Bellini: Norma (február 8.)
9. Puccini: Bohémélet (február 22.)
10. Wagner: Tannhäuser (március 7.)
11. Verdi: Otello (március 21.)
12. Gounod: Faust (április 4.)
13. Mozart: Figaro házassága (április 18.)
14. Puccini: Tosca (május 2.)
15. Puccini: Turandot (május 16.)
16. Donizetti: Szerelmi bájital (május 30.)
17. Verdi: Rigoletto (június 13.)
18. Leoncavallo: Bajazzók (június 27.)
19. Bellini: A puritánok (július 11.)
20. Offenbach: Hoffmann meséi (július 25.)
21. Erkel: Bánk bán (augusztus 8.)