Szerették a Bartók Pluszt

VONA ILDIKÓ fesztiválnaplója

Vizin Viktória A víg özvegy címszerepében (fotó: Éder Vera / Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál)
Vizin Viktória A víg özvegy címszerepében (fotó: Éder Vera / Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál)

A mostani volt a tizennegyedik operafesztivál Miskolcon. Aki végigment a város Fő utcáján június 13. és 22. között, tapasztalhatta: töretlen a rendezvény népszerűsége. A szervezők – az anyagi lehetőségekhez mérten – igyekeztek idén is valamennyi korosztály számára kellemes és tartalmas szórakozást nyújtó programokat összeállítani.

A Bartók Plusz Operafesztivál két koncerttel indult június 13-án, pénteken este. Az egyikre a miskolci Hősök terén került sor, ahol a hallgatóság ízelítőt kapott a következő napokban felcsendülő muzsikákból, a másik a Nemzeti Színházban zajlott le.Eddig minden évben Bartók A kékszakállú herceg vára című operájával kezdődött a rendezvénysorozat, ám most nem így történt. A zeneszerző romantikus arcát szerették volna megmutatni a szervezők, ezért tűzték műsorra a Kossuth szimfóniai költeményt, a III. zongoraversenyt, valamint az I. zenekari szvitet Mladen Tarbuk vezényletével, Martina Filjak és a MÁV Szimfonikusok közreműködésével.

Másnap a Nyári színházban Selmeczi György Bizánc című operájának ősbemutatójára került sor. A művet Zeke Edit jelmezeivel, díszleteivel Zakariás Zalán állította színpadra. A Kolozsvári Magyar Opera művészei mellett a főbb szerepekben Nyári Zoltánt, Kele Brigittát, Wiedemann Bernadettet hallhatta a közönség. A produkció karmestere Kesselyák Gergely volt.

Iréne császárné és Zenóbia: Kele Brigitta és Wiedemann Bernadett (fotó: Vajda János)
Iréne császárné és Zenóbia: Kele Brigitta és Wiedemann Bernadett (fotó: Vajda János)

A fesztivál fontos részei a színházi előadásokkal párhuzamosan zajló külső rendezvények: kórusestek, gyermekprogramok, térzenék, templomi hangversenyek, irodalmi és képzőművészeti bemutatók, valamint könnyűzenei koncertek. Szintén a kísérőrendezvények keretében volt látható hétfőn és szerdán Verdi Aidája rövidített formában, mely a szélesebb közönséget célozza ingyenes szabadtéri operahangversenyként. Közreműködtek a készülőben lévő Jégcsarnokbeli gigaprodukció szereplői: Radosztina Nikolajevna, Hector López Mendoza, Gál Erika és Anatolij Fokanov. Narrátorként Hábetler András operaénekes fűzött humoros magyarázatokat a cselekményhez. A Miskolci Nemzeti Színház Ének- és Zenekarát Köteles Géza vezényelte.

Új szerzemények bemutatásával folytatódott kedden a fesztivál. Az operaíró verseny három, döntős produkcióját tekintette meg a szakmai zsűri és az érdeklődő közönség a Kamaraszínházban. A szereplők kottával a kézben, „felolvasószínház” keretében énekelték a műveket, melyek zongorakísérettel kerültek bemutatásra. A debreceni Csokonai Nemzeti Színház társulatának művészei Gemza Péter rendezésében adták elő Szüts Apor A hallei kirurgus, Andrzej Karalow Kepler és Eugenia Manolides La Pisanella (A pisai lány) című opera-újdonságait.

Jelenet A pisai lány című operából (fotó: Gálos Mihály Samu / Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál)
Jelenet A pisai lány című operából (fotó: Gálos Mihály Samu / Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál)

A Nyári Színház adott otthont Nino Rota Milliomos Nápoly című operájának, melyet egy olasz társulat hozott Luccából Miskolcra, a Nagyszínházban pedig Lehár Ferenc A víg özvegy című operettje került bemutatásra Vizin Viktóriával a főszerepben.

A Bartók Plusz hetedik napján, csütörtökön Puccini szerzeményeiből összeállított szabadtéri koncertet adott Herczenik Anna a Miskolci Bartók Kórus és a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet Ének- és Zenekarának közreműködésével. A teátrum esti kínálatában két magyar operakülönlegesség szerepelt. A Budapesti Operettszínház produkciójaként mutatták be Vidovszky László Nárcisz és Echo abszurdját, valamint Dubrovay László Váltságdíj című groteszk vígoperáját.

Jelenet Verdi Aidájából (fotó: Gálos Mihály Samu / Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál)
Jelenet Verdi Aidájából (fotó: Gálos Mihály Samu / Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál)

Csúcspontjához érkezett a fesztivál pénteken. A nyolcadik nap estéjén megaprodukcióval állt elő a Bartók Plusz. „Ezrek operája” elnevezéssel minden évben nagyszabású és ingyenes operaelőadásra kerül sor. Idén az Aidát tekinthette meg a közönség a Jégcsarnokban, Mohácsi János rendezésében, Khell Zsolt által tervezett díszletek között, Remete Krisztina jelmezeivel. A főbb szerepekben közreműködött Radosztina Nikolajeva (Aida), Hector López Mendoza (Radames), Gál Erika (Amneris), Anatolij Fokanov (Amonastro) és Kovács István (a király), a Miskolci Nemzeti Színház Ének- és Zenekarát Kesselyák Gergely vezényelte.

Világhírű tenor lépett színpadra Korngold A halott város című operájának bemutatóján a miskolci Nagyszínházban. Robert Dean Smith alakította a férfi főhőst (Paul), aki Bátori Éva (Marietta) partnereként elkápráztatta gyönyörű hangjával a közönséget. A Miskolci Szimfonikus Zenekart Kocsár Balázs vezényelte.

Bátori Éva és Robert Dean Smith A halott városban (fotó: Gálos Mihály Samu / Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál)
Bátori Éva és Robert Dean Smith A halott városban (fotó: Gálos Mihály Samu / Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál)

Június 22-én, vasárnap gálaesttel és eredményhirdetéssel zárt az idei Bartók Plusz. Az ünnepi esemény háziasszonya Miklósa Erika volt, aki maga is fellépett a zárókoncerten. Olasz és magyar slágereket énekelt Cselóczki Tamás és a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Cser Ádám vezényletével.

Az operaíró versenyen első díjat idén sem adtak ki. Kesselyák Gergely igazgató ezt azzal magyarázta, hogy nem született igazi népopera a megmérettetés során, ezért három különböző elismerést adományoztak a szerzőknek. Népszerűségi díjat kapott Eugenia Manolides (szerzeménye: La Pisanella), szakmai díjas lett Andrzej Karalow (Kepler), a tehetségdíjat pedig Szüts Apor érdemelte ki A hallei kirurgus című operájával.

Jelenet a Milliomos Nápoly című operából (fotó: Gálos Mihály Samu / Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál)
Jelenet a Milliomos Nápoly című operából (fotó: Gálos Mihály Samu / Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál)

Véget ért az idei Bartók Plusz, és a következőről egyelőre keveset tudunk. A közönség nagyon jól fogadta a most látott darabokat, az utcai rendezvényeken folyamatosan tolongtak az emberek, és szinte minden este sikerült teltházat produkálni a színházban is. Bár a koncepció és a szempontok – amelyek alapján bekerülnek bizonyos művek a programba – nem mindig világos, de jó, hogy létezik ez a fesztivál. Kesselyák Gergely igazgató annyit mondott a jövő évivel kapcsolatban, hogy operaíró verseny és „Ezrek operája” a tizenötödik miskolci operafesztiválon is lesz.