Sánta Jolán 25. jubileuma

Ma este, a Pillangókisasszony Szuzukijaként ünnepli operaházi tagságának 25. évfordulóját Sánta Jolán.

santa_jolan
Sánta Jolán (Fotó: MÁO)

A művészt előadás előtt, a színpadon köszöntik. Ezen az estén partnerei lesznek a főbb szerepekben: Sümegi Eszter és Kiss B. Atilla, a karmester Kovács János.

Sánta Jolán Kalocsán született, általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait Baján végezte. 1977-ben szerezte meg diplomáját a debreceni Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola magánének-szolfézs szakán. Énekesi tanulmányait a budapesti Zeneakadémián folytatta, ahol 1983-ban végzett énekművész-művésztanári szakon, majd 1985-ben operaénekesi diplomát kapott. Már 1983-ban a Magyar Állami Operaház ösztöndíjas magánénekese lett. 1985 óta az Operaház tagja. 1984-ben debütált CsajkovszkijAnyeginjének Békés András által rendezett felújításában, Olgáként. 1988-ban a Pavarotti-énekverseny I. helyezettje volt. Számos külföldi és hazai hangversenyen szerepelt. 1985-ben Offenbach Hoffmann meséi című operafilmben Miklós szerepét alakította. 2005 nyarán operaházi kollégáival, Andrássy Frigyessel és Andrássy Krisztinával megalakították a SZIRT együttest. Azóta több fellépésnek tettek eleget.

Sánta Jolán az elmúlt évtizedekben számos kisebb és karakteralakítás mellett olyan főszerepeket is énekelt, mint Jancsi Humperdinck meseoperájában, a Gioconda Laurája, a Don Carlos Eboli hercegnője vagy a Háry János Örzséje.

Gratulálunk a jubileumhoz!