Évadot hirdetett a Metropolitan

Nyilvánosságra hozta a 2013-2014-es évad műsorát a New York-i Metropolitan Opera. ÁDÁM TÜNDE válogatott a színház kínálatából, különös tekintettel a hazánkban több helyen is látható HD-közvetítésekre.

Igor herceg: Ildar Abdrazakov
Igor herceg: Ildar Abdrazakov (fotó: Micaela Rossato / Metropolitan Opera)

Borítékolható a Wagner-rajongók csalódottsága, amint szembesülnek a New York-i Metropolitan 2013-14-es műsorával, ugyanis a színház egy huszáros vágással véget vet a Wagner-évnek, és repertoárjáról a német mester minden művét száműzi. Verdinek októberi születésnapjára való tekintettel még megkegyelmez, és egy decemberi Falstaff-premierrel koronázza meg az évfordulót.

Korántsem kell azonban kétségbe esnünk, hiszen a kínálat még így is színes, csak másképpen az. Budapestről nézve pedig egyenesen pazar, hiszen milyen gyakran tapsolhatunk itthon bármilyen szláv opera bemutatásának? Nem beszélve arról, hogy mikor történt meg francia opera premierje az Andrássy úton?

Tíz közvetítést tekinthetünk meg jövőre a mozikban, ezek közül az Anyegin nyitja a sort az Angol Nemzeti Operával koprodukcióban készült előadással, méghozzá Anna Netrebko és Mariusz Kwiecień főszereplésével, Lenszkij szerepében pedig Piotr Beczałával. Valerij Gergijev vezényli a sorozatot, melyben látható (de nem a közvetítésben) egy másik szereposztás is: Marina Poplavszkaja, Peter Mattei és Rolando Villazón alakítják a főszerepeket.

A második közvetítés is orosz darab lesz – és mivel nem az utolsó, élhetünk a gyanúperrel, hogy a Metben észrevették: a náluk fellépő művészek jelentős része érkezik Kelet- vagy Közép-Európából, így aztán nem nehéz a segítségükkel kiállítani akár egy Igor herceget sem. Előbb azonban Sosztakovics operáját láthatjuk, Az orr címmel, Paulo Szot főszereplésével, és ismét csak Gergijev vezényletével. Ez az előadás is koprodukció az Aix-en-Provence-i Fesztivállal és a Lyoni Operával.

Az első premier a decemberi Falstaff lesz, ennek harmadik előadását közvetítik majd, a reményeink szerint visszatérő James Levine zenei irányításával, Robert Carsen rendezésében, a címszerepben pedig Ambrogio Maestri, az idei Dulcamara lép színre. (Verdi még egy Rigolettóval képviselteti magát a repertoáron, ám ez kimarad a közvetítésből, hiszen nemrég láthattuk a premiert.)

Falstaff: Ambrogio Maestri
Falstaff: Ambrogio Maestri (fotó: Catherine Ashmore / Royal Opera House)

Utána februárig kell várnunk, de megéri, mert a Ruszalka következik, a címszerepben – aligha meglepő módon – Renée Fleminggel, mellette Piotr Beczała  ismét  Herceget alakít, és Ježibaba szerepében is olyan kiválóságot találunk, mint Dolora Zajick. A sorozatot a kanadai karmester, Yannick Nézet-Séguin dirigálja.

Februárban (számunkra márciusban) érkezik el az évad vélhetően legizgalmasabb pillanata: az Igor herceg bemutatója, hiszen a darab legalább egy évszázada nem hangzott fel a Met falai között. Dmitrij Csernyakov rendezi a Borogyin-operát, a címszerepben az orosz Ildar Abdrazakov, partnerei között találjuk Anita Rachvelishvilit, Okszana Dikát, Szergej Szemiskurt, Mihail Petrenkót  és Štefan Kocánt. Gianandrea Noseda vezényel majd.

Még mindig március lesz, amikor új Werther-premiert élvezhetünk – erre nagyjából garancia a szereposztás: a címszerepben Jonas Kaufmann, Charlotte-ként pedig Elīna Garanča. A széria utolsó előadását közvetítik majd, Alain Altinoglu vezényel. Az új produkciót Richard Eyre jegyzi rendezőként.

Werther: Jonas Kaufmann
Werther: Jonas Kaufmann (fotó: Brigitte Lacombe / Metropolitan Opera)

Két Puccini-mű szerepel a közvetítésekben: a Bohémélet áprilisban látható Vittorio Grigolo és a román szoprán, Anita Hartig főszereplésével és Stefano Ranzani vezényletével, a Toscában pedig  Patricia Racette és Roberto Alagna kettősét láthatjuk George Gagnidze Scarpiája mellett. Nem közvetítik, de műsoron lesz még a Pillangókisasszony is.

Mozarttól A varázsfuvola mellett a Così fan tutte kerül színre, de csak az utóbbi kerül a mozikba is: Susanna Phillips (Fiordiligi), Isabel Leonard (Dorabella), Danielle DeNiese (Despina), Matthew Polenzani (Ferrando), Rogyion Pogoszov (Guglielmo), Maurizio Muraro (Don Alfonso) lesz a szereposztás, és ideális esetben James Levine vezényel majd.

A belcanto jegyében egészen hihetetlen módon egyszerre három Bellini-opera lesz műsoron (azonban most nem folytatják Donizetti Tudor-trilógiáját, melynek két darabját az elmúlt évadban, illetve nemrégiben mutatták be, lesz helyette Szerelmi bájital Anna Netrebko és férje, Erwin Schrott közreműködésével), viszont sem a Normát, sem A puritánokat, sem Az alvajárót nem válogatták be a közvetítések sorába. Láthatjuk viszont a Hamupipőkét, melyben Joyce DiDonato és Juan Diego Flórez mellett még Luca Pisaroni is feltűnik. Cesare Lievi rendezését Fabio Luisi dirigálja a májusi előadáson, mellyel számunkra véget ér a Met következő évadja.

Tatjána és Anyegin: Anna Netrebko és Mariusz Kwiecień
Tatjána és Anyegin: Anna Netrebko és Mariusz Kwiecień (fotó: Lee Broomfield / Metropolitan Opera)

Azonban sok izgalmas produkciót kínálnak még a New York-iaknak, például Berg Wozzeckjét, vagy Brittentől a Szentivánéji álmot – a teljesség igénye nélkül. Richard Strauss is három operájával lesz jelen a repertoáron (Arabella, A rózsalovag, illetve Az árnyék nélküli asszony, melyben szerepel Komlósi Ildikó is), ám ezeket sem közvetítik. Még egy magyar közreműködővel találkozhatunk: Fischer Ádám vezényli A denevér-előadásokat.

A konklúzió, hogy bár sok mindenről lemaradunk (persze a rádióközvetítések listáját még nem ismerjük), mégis láthatunk olyan darabokat, amelyeket itthon talán sosem, így aztán az új évad is számot tarthat a figyelmünkre – a végső mérleget úgyis a végén vonjuk majd meg.

Fotók: Micaela Rossato, Lee Broomfield, Brigitte Lacombe / Metropolitan Opera; Catherine Ashmore / Royal Opera House