Elhunyt Moldován Stefánia

A Liszt-díjas, Érdemes Művészt életének 82. évében érte a halál.

Moldován_civil-joMoldován Stefánia a romániai Sajóudvarhelyen született 1931. augusztus 24-én. Az apai ágon örmény származású művész családja 1944-ben költözött Magyarországra, ahol hamarosan megkezdte zeneakadémiai tanulmányait. 1948 és 1953 között dr. Sipos Jenő tanítványa volt, majd az Operaház ösztöndíjasa, később énekkari művésze lett. Vaszy Viktor szerződtette Szegedre 1954-ben, ahol Mimiként debütált Puccini Bohéméletében. A Szegedi Nemzeti Színház tagja maradt 1961-ig, amikor visszatért Budapestre, és a híressé vált Manon Lescaut-felújítás egyik címszereplője lett.

Repertoárján főként Verdi és Puccini hősnői szerepeltek, de a német operairodalomból is énekelt olyan szerepeket, mint a Fidelio Leonórája, A bolygó hollandi Sentája, vagy A bűvös vadász Agátája.

Melinda szerepében
Melinda szerepében

Leghíresebb alakításai közé tartozott Erkel Bánk bánjának Melindája, ezzel a szereppel ünnepelte 25. operaházi jubileumát. Erről az előadásról így írt Fodor Géza„Amit Moldován Stefánia tud erről az alakról, amit az emberi integritás póztalan méltóságáról és megsértésének jóvátehetetlenségéről, az erős és gyöngéd hitvesi, anyai érzelmekről árnyalatgazdagságban el tud mondani ezzel a szereppel, az ma egyedülálló helyet biztosít neki a Melindát alakító művészek között. Aligha lehetett volna ezt a jubileumot szerencsésebben és szebben megünnepelni.”

A kiváló szoprán híre külföldre is eljutott, sőt, a legnagyobb tenorok játszottak vele szívesen, mert remek partner volt a színpadon, mint mondták: „a hátán is szeme van”. Fellépett apai őseinek földjén, Örményországban is, ahol lenyűgözte a világhírű örmény zeneszerzőt, Aram Hacsaturjánt is, aki neki ajánlotta három koncertáriáját. Az örmények is imádták. Amikor egy fellépésén elmondta, hogy ő is örmény, kiürült a terem – aztán pár perc múlva megint megtelt, csak a nézők elszaladtak konyakot, süteményt hozni neki.

Moldován Stefánia nyugalomba vonulásáig a magyar operajátszás egyik vezető szopránja volt, utóbbi éveit a Gobbi Hilda által alapított Ódry Árpád Színészotthonban töltötte, betegen.

2005-ben a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjává választották.

Tavaly augusztusban születésnapja alkalmából köszöntöttük a művészt, írásunkat itt olvashatják. 

Melinda áriája

 Tosca imája