Bartók+Puccini – Miskolci Operafesztivál 2012

A tizenkettedik esztendejébe lépett Operafesztivál idén visszatér Puccinihoz, és 2012. június 8. és 17. között Bartók és Puccini műveiből láthatnak válogatást a Miskolcra látogatók. 

bartok-puccini-plakatKesselyák Gergely, aki idén vette át Bátor Tamástól a fesztivál igazgatását, a sajtótájékoztatón hangsúlyozta a koncepcióváltás szükségességét: nemcsak a fesztivál életben tartása és megújítása érdekében, hanem a műfaj populárisabbá tétele miatt is.
Ennek egyik eszköze a mindenki számára elérhető, ingyenes, gyakran utcai programok rendezése, emellett még a jegyárak drasztikus csökkentése szerepel, valamint a zenei crossover műfajának beemelése a programba.

3 Bartók címmel Román Sándor állítja színpadra az Experidance közreműködésével a fesztivál névadójának mindhárom színpadi művét – először a fesztivál történetében. A Miskolci Szimfonikus ZenekarHamar Zsolt dirigálja, a Kékszakállú herceg szerepében Alexandru Agache lép fel, partnere a Judit szerepében most debütáló Lukács Gyöngyi lesz. Az előadás június 8-án és 11-én lesz a Nyári Színházban, 21 órakor.
Román Sándor elmondta: a baletteket néptánc alapú technikával közelíti meg az Experidance, és a Kékszakállú herceg várában is jelen lesznek a táncosok.

Június 9-i bemutató lesz a Bohém Casting, amely Müller Péter Sziámi szövegére és Zsoldos Bélahangszerelésére (mely Puccini dallamait követi) készül, Kerényi Miklós Gábor rendezésében. A szervezők ettől a produkciótól újabb közönségrétegek megszólítását, bevonását várják az operaműfaj kedvelői körébe. A rockos alappal kiegészített zenei anyagot egy filmforgatás történetébe illesztik, melyben az Operettszínház művészei lépnek fel, mikroporttal. A második előadás június 12-én lesz, ám a következő évadban a Thália Színház műsorára is felkerül a Bohém Casting.

Igazi „nagy dobásnak” szánják a Tosca előadását: a Puccini-operának nemcsak a szabadtéri előadása lesz teljesen ingyenes, hanem azt megelőzően két próbát is megtekinthet a közönség, illetve a járókelők Miskolc belvárosában. A cél ugyanaz, ami Svájcban volt, ahol három évben egy-egy operaprodukciót vittek ki az utcára (legutóbb 2010-ben az Aidát), így tömegek láthatták élőben a produkciókat, a tévéközvetítés jóvoltából pedig milliók. Az Operafesztivál most részben ezt a bevált receptet követi: ismert és népszerű művet kínál ingyenesen mindenkinek, akit érdekel, és mindenkinek, aki csak véletlenül téved arra. A olasz nyelvű előadáshoz ismeretterjesztés is tartozik: Hábetler András mond felvezetőket minden próba és a teljes előadás előtt is.
Az első felvonást próbálják június 11-én, a másodikat 13-án a Szent István téren, az előadás helyszíne pedig az Avasi Kilátó lesz június 15-én 21 órakor. A rendezésre Vidnyánszky Attilát kérték fel; a karmester Kesselyák Gergely lesz, ismét a Miskolci Szimfonikusok működnek közre, valamint számos kórus. A címszerepben Rálik Szilviát láthatják, partnerei: Kiss B. Atilla, Martin Bárta, Fried Péter.

A zárógála célja egy új népopera megszületésének elősegítése: a pályázó zeneszerzők közül itt hirdetnek győztest. Az elképzelés szerint olyan új operák írását kell szorgalmazni, melyek széles közönségréteget is el tudnak érni, így biztosítva a néző-utánpótlást a műfajnak.
A gála június 17-én 21 órakor lesz, meghívott vendége az orosz zeneszerző, Alekszej Rybnikov.

A négy kiemelt program mellett számos koncert, előadás és külső, utcai programok is várják a látogatókat.
Koncertszerűen hangzik el a Lidércek, a Turandot és a Pillangókisasszony, a Kolozsvári Magyar Opera a Triptichonnal vendégszerepel, koncertet ad Miklósa Erika és Tokody Ilona is. A Játékszínben operavetítések és műismertetések is lesznek.

Jegyek már kaphatók. További információ és jegyvásárlási lehetőségek: http://operafesztival.hu