Elhunyt Galina Visnyevszkaja

Elhunyt Galina Pavlovna Visnyevszkaja orosz operaénekesnő, a Szovjetunió Népművésze (1966) és a Haza Szolgálatáért érdemrend tulajdonosa (2012).

Galina_VishnevskayaLeningrádban született, színpadi karrierjét operetténekesként kezdte közvetlenül a blokád évei után, 1944-ben. 1952-ben egy zenei versenyen figyeltek fel tehetségére, minek következtében egy évre rá már a Moszkvai Nagyszínház társulatának tagja lett, ahol rövidesen az egyik vezető énekesnővé vált. Az olasz operairodalom lírai és drámai szoprán szerepeiben egyaránt fellépett: énekelte Aidát, Violettát, Pillangókisasszonyt, Leonórát, Toscát. Külföldön elsősorban orosz operák főszerepeiben hívta fel magára a figyelmet: Lizát, Tatjánát, Katyerina Izmajlovát, a Háború és béka Natasáját alakította. Férje, Msztyiszlav Rosztropovics gordonkaművész révén került kapcsolatba a külföldi kortárs zene olyan képviselőivel, mint Benjamin Britten, aki kifejezetten neki komponálta a Háborús requiem szopránszólóját.

1974-ben férjével együtt távozni kényszerült a Szovjetunióból, mivel korábban nyíltan támogatták az ellenzéki írót, Alekszandr Szolzsenyicint. Állampolgárságuktól is megfosztották őket, csak Gorbacsov idejében nyerték vissza azt. Visnyevszkaja 1982-ben Párizsban vonult vissza az operaszínpadtól, de koncerteken továbbra is fellépett. Hazatelepülése után tanítani kezdett, 2002-ben pedig „Galina Visnyevszkaja Operaközpont” néven saját színházat alapított. 1982-ben jelentette meg magyarul is olvasható, Életem című önéletírását, melyben gyilkos őszinteséggel vall a hruscsovi és a brezsnyevi Szovjetunió művészeti életéről. 2007-ben prózai szerepet vállalt az Alekszandra című, a Cannes-i filmfesztiválra is eljutott filmben.

Nyolcvanhat esztendős korában, december 11-én érte a halál.