Covent Garden: hét új produkció a jövő évadban

Közzétette a 2013-2014-es szezon műsorát a Royal Opera House vezetősége

Royal Opera House, Covent Garden
Royal Opera House, Covent Garden

Hét nagyszínpadi operabemutató mellett a korábbi évek repertoárjának értékes darabjait is műsoron tartja a londoni Királyi Operaház. A 2013-as Verdi–Wagner-évhez alkalmazkodva a két szerző egy-egy művét új produkcióban tűzi műsorára a Covent Garden; 2014-ben pedig az aktuális évforduló kapcsán egy Richard Strauss-bemutatóval is készülnek.

Fennállása során első alkalommal, méghozzá eredeti, francia változatában tűzi műsorára A szicíliai vecsernyét a színház Stefan Herheim rendezésében és a főzeneigazgató, Antonio Pappano vezényletével. A szicíliai vecsernye az egyetlen Verdi-opera, melyet a szerző kizárólag francia nyelven komponált meg; az olasz változat későbbi fordítás eredménye, mely nem viseli magán szerzői átdolgozás nyomát. Ennek ellenére a világ operaszínpadain szinte kizárólag olaszul hallható a mű – már csak ezért is különlegességnek ígérkezik a mostani bemutató. No meg az ígéretes szereposztás miatt is, melyben nem csak par excellence Verdi-énekeseket találunk: Hélène-t Marina Poplavszkaja, Henrit Bryan Hymel, Guy de Monfort-t Michael Volle, Procidát Erwin Schrott alakítja az október 17-i premieren.

Alig egy hónappal később, november 30-án Wagner áhítatos ünnepi színjátéka, a Parsifal lesz látható a Királyi Operaházban. A darab idei premierdömpingjéből a jelek szerint a brit főváros közönsége sem marad ki: Stephen Langridge várhatóan izgalmas rendezésében, újfent a főzeneigazgató, Pappano vezényletével tűzik műsorra a német zeneszerző operai magnum opusát. A címszerepet Simon O’Neill énekli, partnerei Angela Denoke (Kundry), René Pape (Gurnemanz), Gerald Finley (Amfortas) és Willard White (Klingsor) lesznek.

Jelenet Kasper Holten Juan c. filmjéből (fotó: Steffen Aarfing)
Jelenet Kasper Holten Juan c. filmjéből (fotó: Steffen Aarfing)

A Covent Garden dán igazgatója, Kasper Holten állítja színpadra Mozart Don Giovanniját; a premiert 2014. február 1-jén tartják. A bemutató érdekessége, hogy Holten korábban az opera erősen megrövidített filmváltozatát is elkészítette Juan címen, melyet jórészt Magyarországon forgattak; a londoni közönség számára bizonyosan izgalmas lesz a két interpretáció összehasonlítása. A karmester Nicola Luisotti, a címszerepet a nemzetközi színpadok aktuális Don Giovanni-sztárja, Mariusz Kwiecień alakítja.

Szintén nemzetközi sztárrendező, Claus Guth jegyzi Az árnyék nélküli asszony színre állítását március 14-én. Richard Strauss talán legnagyobb szabású operai vállalkozását egyre több színház tűzi műsorára az utóbbi időben, holott az nemcsak szcenikai értelemben támaszt rendkívüli kihívásokat, de az énekeseket is alaposan próbára teszi. A császári párt Emily Magee és Johan Botha alakítja, Barakot és feleségét Johan Reuter és Jelena Pankratova személyesíti meg. A karmesteri pulpituson a Strauss-szakértőként számon tartott Szemjon Bicskov áll majd.

Barbara Frittoli és Mariusz Kwiecień a Metropolitan Don Giovanni-előadásában (fotó: Marty Sohl)
Barbara Frittoli és Mariusz Kwiecień a Metropolitan Don Giovanni-előadásában (fotó: Marty Sohl)

Szintén először kerül színre a Covent Garden színpadán Francis Poulenc a nagy francia forradalom idején játszódó operája, A karmeliták párbeszédei május 29-én. A produkció mind Robert Carsen rendezése, mind Sir Simon Rattle vezénylése miatt szenzációnak ígérkezik – utóbbi hosszú idő után vezényel ismét a Királyi Operaházban. Blanche nővér szerepében Magdalena Kožená lép fel, a népes szereplőgárdában találjuk még Sophie Koch, Deborah Polaski és Thomas Allen nevét is.

Puccini Manon Lescaut-ja az utóbbi években háttérbe szorult Massenet azonos témát feldolgozó operája mögött a világ vezető operaszínpadain. Talán ezt a tendenciát látszik megtörni a június 17-i londoni premier, melynek súlyát Jonathan Kent rendező és Antonio Pappano karmester mellett a főszereplő páros, Kristine Opolais és Jonas Kaufmann szavatolja.

Stuart Mária: Joyce DiDonato a Metropolitanben (fotó: Ken Howard)
Stuart Mária: Joyce DiDonato a Metropolitanben (fotó: Ken Howard)

A nyár közepén is tart premiert a Covent Garden: Donizetti Stuart Máriáját mutatják be július 5-én Moshe Leiser és Patrice Caurier rendezésében, Maurizio Benini vezényletével. A címszereplő, miként a Metropolitan idei előadásán is, Joyce DiDonato lesz.

A jövő év londoni operaelőadásait böngészve egy magyar nevet is találunk a közreműködők között: az Andrei Şerban rendezte Turandot-produkció szeptemberi előadásait a berlini Komische Oper főzeneigazgatója, Nánási Henrik vezényli.

Kasper Holten a Covent Garden jövő évadjáról